Ілюстрація REUTERS

В наш час знімний акумулятор в телефоні — дуже велика рідкість. Такий якщо й зустрічається, то лише зрідка в захищених моделях (наприклад, Samsung Galaxy XCover Pro) або бюджетниках (наприклад, Motorola Moto E6).

Читайте такожАналітики назвали найбільш продаваний смартфон минулого року

При цьому багато хто досі ностальгує за тими часами, коли можна було легко самостійно замінити батарею, просто знявши задню кришку телефону. Є ймовірність, що в осяжному майбутньому знімні акумулятори можуть повернутися. Принаймні, з такою ініціативою працюють в Європарламенті — в мережу просочилася чорнова версія відповідного законопроекту, пише itc.ua.

Відео дня

Копію документа вдалося роздобути нідерландському фінансовому виданню fd.nl. Автори пропонують зробити так, щоб виробники смартфонів спростили доступ до акумуляторів своїх моделей, зробивши їх легко замінними. Мета даної пропозиції полягає в скороченні електронних відходів. Це має стати наступним кроком після нещодавньої резолюції, що передбачає прийняття єдиного зарядного пристрою для мобільних пристроїв (мова про перехід на роз'єм USB Type-C) з тією ж метою скорочення електронних відходів.

У обґрунтовуючій частині йдеться, що якщо дати користувачеві можливість простої заміни акумулятора, то він може скористатися нею і не викидатиме пристрій після двох років використання. Проект також передбачає, що виробники зі своєї сторони повинні полегшити доступ до компонентів, щоб стороннім сервісним центрам було простіше виконати ремонт.

Крім того, план передбачає переробку і повторне використання сировини після утилізації електронного пристрою. В кінцевому підсумку буде вироблена європейська система збору електронних відходів для полегшення утилізації старих смартфонів, планшетів і зарядних пристроїв. Екологічніші пакети, що переробляються, також є частиною законопроекту, який, як повідомляється, має бути винесений на розгляд наступного місяця.

Безумовно, поки що дуже рано говорити про повернення змінних акумуляторів в смартфони, оскільки резолюцію очікує розгляд і голосування в Європарламенті, а після її прийняття Єврокомісія повинна буде розробити нові правила і неясно, якими вони будуть. Водночас сама ймовірність повернення знімних акумуляторів в смартфони виразно інтригує і тішить, особливо на тлі єдиного роз'єму для зарядки та єдиного стандарту швидкої зарядки.