Ілюстрація REUTERS

Група з 22 німецьких і французьких компаній має намір створити нову юридичну особу для запуску платформи хмарних обчислень Gaia-X.

Читайте такожGoogle пред'явлення явили позов на $5 мільярдів за збір даних в режимі інкогніто

При цьому вона буде зареєстрована відповідно до бельгійського законодавства як некомерційна організація, пише itc.ua.

Відео дня

Платформа хмарних обчислень Gaia-X стане результатом прагнення Європи розірвати свою залежність від американських хмарних платформ, таких як Amazon Web Services, Microsoft Azure і Google Cloud Platform. Дані багатьох компаній і державних структур розміщуються на віддалених хмарних серверах гігантів Кремнієвої долини. Тому Німеччина і Франція підняли тему інформаційного суверенітету та безпеки. Власну європейську платформу планується запустити на початку 2021 року.

Європейські чиновники відзначають, що на світовому ринку публічних хмарних обчислень в цей час домінують Amazon Web Services (47,8%), за якими йдуть Microsoft Azure (15,5%), Alibaba (7,7%), Google (4%) і IBM (1,8 %). Жоден з цих гравців не є представником Європи.

За задумом, Gaia-X використовуватиме програмне забезпечення та аналітичні системи на основі штучного інтелекту і надасть платформу хмарних обчислень, яка відповідає інтересам безпеки Європейського Союзу. У цій ініціативі беруть участь понад 100 компаній і дослідницьких установ з 17 країн. Серед них найбільш відомими є SAP, Deutsche Telekom, Siemens та Bosch з Німеччини та Atos з Франції.