Зеленський поцікавився, коли добудують аеропорт в Черкасах / фото president.gov.ua

Під час робочої поїздки на Черкащину президент України Володимир Зеленський оглянув Черкаський аеропорт, де регулярне авіасполучення не здійснюється з 1997 року, і поцікавився, коли його добудують.

Як повідомив УНІАН у прес-службі глави держави, директор летовища Іван Далібожак заявив, що капітальний ремонт злітно-посадкової смуги, розпочатої в 2018 році, планують здати в експлуатацію до 1 грудня.

Читайте такожАеропорт "Запоріжжя" з вересня закриють на ремонт

Відео дня

Вартість робіт становить 128 млн грн. Також є проектна документація на перон і рульову доріжку. Зважаючи на те, що з Черкас до Києва веде єдина дорога, потреба в авіасполученні очевидна.

«А техніка сьогодні з'явилася чи була? Дуже багато областей, де техніка з'являється в день мого виїзду», – звернувся до присутніх журналістів Зеленський.

Президент запитав, скільки потрібно коштів і часу, щоб повністю завершити комплекс. За словами місцевих чиновників, для цього необхідно два роки і близько 750 млн грн, водночас будівництво можна розбити на черги й паралельно запустити авіасполучення.

Цього року мають завершити ремонт злітно-посадкової смуги / фото president.gov.ua

«Ви зверталися до бізнесу, великих підприємств області, щоб вони допомогли з фінансуванням?» – поцікавився глава держави.

Зі свого боку заступник керівника Офісу президента Олексій Гончарук зазначив, що переговори з бізнесом проводяться, однак бізнес чекає на формування нового уряду.

Зеленський додав, що має намір звертатися до бізнесу, аби він допоміг у найближчі два роки повернути Черкаському аеропорту статус міжнародного.

Читайте такожРейси з аеропорту Дніпра на час реконструкції перенесуть до Запоріжжя

«Смуга з'явиться найближчим часом, ми просили прискоритися, і в цьому році буде смуга. Я поставив це питання Олексію Гончаруку (заступник голови Офісу президента - УНІАН), ми будемо допомагати, будемо звертатися до вашої бізнес-еліти, в Києві будемо шукати людей, які паралельно будуть будувати термінал. Ми хочемо, щоби у найближчі два роки у вас був нормальний міжнародний аеропорт», - сказав президент на нараді у Черкасах.

Довідка.Черкаський аеропорт було відкрито у 1984 році. Він мав статус міжнародного та обслуговував до 80 рейсів на добу. Регулярне авіаційне сполучення літаками в аеропорту не здійснюється з 1997 року, остаточно він припинив приймати літаки у 2001 році. У 2018-му розпочато капітальний ремонт смуги. Будівельна готовність об’єкта на середину липня 2019 року – 43%.