Держава повинна дотувати пасажирські залізничні перевезення - Кун / фото УНІАН

Член наглядової ради акціонерної держкомпанії «Укрзалізниця» Крістіан Кун заявив про необхідність дотування з держбюджету пасажирських залізничних перевезень. Про це повідомляє прес-служба «Укрзалізниці».

Читайте також"Укрзалізниця" вигадала, як пояснити купівлю рушників по 4 тисячі гривень за штуку

«Достатні інвестиції у залізничну інфраструктуру і підтримка належного рівня пасажирських перевезень неможливі без субвенцій держави. Політики очікують, що «Укрзалізниця» триматиме низькі ціни і водночас вкладатиме кошти в оновлення. Ця формула не може спрацювати», - цитує Куна прес-служба компанії.

Відео дня

За словами Куна, в сегменті пасажирських перевезень «Укрзалізниця» щорічно зазнає сотні мільйонів євро збитків. Водночас, на відміну від України, майже в усіх країнах Європи пасажирські перевезення дотуються державою, що дозволяє забезпечувати належний рівень комфорту пасажирам.

Як приклад член наглядової ради компанії наводить Німеччину, де пасажирські перевезення на регіональному та міжрегіональному рівні підтримуються державними дотаціями на загальну суму в 8 млрд євро.

Читайте також«Укрзалізниця» хоче встановити на вокзалах розетки з USB-портами

Кун також зазначив, що в Україні одні з найнижчих тарифів на пасажироперевезення в Європі. Ситуація, коли ціни на квитки після підвищення тарифів не покривають навіть рівень інфляції, різко погіршила становище «Укрзалізниці» за останні роки.

Крім того, він підкреслив, що модернізація «Укрзалізниці» неможлива без залучення коштів державного та місцевого бюджетів для придбання рухомого складу та компенсації збитків за перевезення пасажирів пільгових категорій, як це передбачено законом «Про залізничний транспорт».

Як повідомляв УНІАН, 12 червня Кабмін затвердив п'ятирічну стратегію розвитку «Укрзалізниці», головним завданням якої є забезпечення стабільного фінансового стану компанії, забезпечення перевезень та інвестиції в основні засоби.

Раніше в січні керівник компанії Євген Кравцов заявляв, що в 2018 році «Укрзалізниця» збільшила капітальні інвестиції на 55% порівняно з попереднім роком – до майже 16 млрд грн. У 2019 році компанія планує освоїти 24,5 млрд грн капітальних інвестицій, що становить 34,9% від потреби.