Onur виграла тендер на будівництво мосту в Запоріжжі / фото УНІАН

У тендері на будівництво мосту через Дніпро в Запоріжжі перемогла турецька компанія Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi Anonim Sirketi.

Читайте такожУ "Укравтодорі" назвали мости, які добудують та відремонтують в першу чергу

Про це прес-служба «Укравтодору».

Відео дня

Тендер в системі Prozorro був оголошений на визначення генерального підрядника для будівництва автотранспортної магістралі через Дніпро в Запоріжжі (автомобільна дорога загального користування державного значення Н-08 Бориспіль - Дніпро - Запоріжжя (через Кременчук) - Маріуполь "Під'їзд до о. Хортиця".

Перемогла компанія Onur з пропозицією 11,918 млрд грн. Очікувана вартість закупівлі була 12,340 млрд грн.

Згідно з проектом, довжина магістралі 9100 м. Вона складається з шести транспортних розв'язок, що включають 27 штучних споруд, у тому числі два позакласних мости з окремими спорудами під кожен напрямок руху.

Як повідомляв УНІАН, будівництво двох мостів, які повинні були з'єднати лівобережну частину Запоріжжя з островом Хортиця і Хортицю - з правобережною частиною міста було розпочато у 2004 році, а здати об'єкт в експлуатацію планували у 2009 році. Проте через постійну відсутність фінансування (на момент початку будівництва, міст знаходився на балансі міста, і фінансування в рівних частках розподілялося між державним та міським бюджетами), його будівництво кілька разів зупинялося.

У 2016 році дайвери виявили у Дніпрі в районі будівництва мостів шматки відпалих конструкцій. Прокуратура Запорізької області відправила знайдені елементи на експертизу, яка дала висновок, що для будівництва підводної частини конструкцій використовувався бетон, який не можна використовувати для будівництва підводних конструкцій. Після цього, а також після проведення ще низки експертиз, експерти заговорили про те, що даний міст добудовувати не можна – його конструкції вже почали руйнуватися.

Нагадаємо, що з початком будівництва, вартість моста оцінювалася в 2 млрд грн, зараз вона становить майже 13 млрд грн.

Президент України Володимир Зеленський поставив завдання відновити добудову мосту в Запоріжжі через Дніпро на початку 2020 року.