УЗ закупить у вагонзаводу три дизель-поїзди та 90 пасажирських вагонів / фото president.gov.ua

Міністр інфраструктури Владислав Криклій запевнив керівництво і робочий колектив Крюківського вагонобудівного заводу (КВБЗ) в тому, що контракт акціонерної держкомпанії «Укрзалізниця» з КВБЗ на поставку пасажирських вагонів і дизель-поїздів зірвано не буде.

Читайте такожНовий Кабмін не має наміру продавати або віддавати в концесію «Укрзалізницю»

Про це він заявив під час відвідування підприємства разом з президентом України Володимиром Зеленським у п'ятницю, 6 березня.

Відео дня

«Сьогодні вже ухвалено рішення, ми вже написали листа, що жодних зауважень немає, всі питання ми будемо вирішувати в робочому порядку. Ми обговорили наш план-мінімум і амбітний план. План-мінімум - ми говоримо про два-три дизель-поїзди цього року, ми говоримо про замовлення пасажирських вагонів додатково», - сказав він.

Криклій додав, що наглядова рада «Укрзалізниці» поки що не затвердила плану закупівель на 2020 рік, але президент Зеленський фактично змусив його пообіцяти, що держкомпанія закупить у заводу цього року три дизель-поїзди і 90 пасажирських вагонів.

фото president.gov.ua
фото president.gov.ua
фото president.gov.ua

Як повідомляв УНІАН, у липні 2019 року Крюківський вагонобудівний завод подав позов до «Укрзалізниці» на 1,4 млрд грн, заявляючи, що «Укрзалізниця» своїми діями доводить завод до банкрутства, зокрема, компанія порушила чотири договори на поставку 54 пасажирських вагонів, не розрахувалася за 11 пасажирських вагонів, отриманих у грудні 2018 року і січні 2019 року, а також не сплатила авансові платежі за договорами.

У четвер, 5 березня, цю проблему на зустрічі президента Зеленського з бізнесом порушив керівник КВБЗ Володимир Приходько, після чого очільник держави пообіцяв відвідати завод разом з міністром Криклієм.

Довідка УНІАН. «Крюківський вагонобудівний завод» випускає вантажні (вагони-платформи, цистерни, вагони бункерного типу, піввагони) і пасажирські вагони, вагони метро, запасні частини і візки для вантажних вагонів, колісні пари, запчастини для вагонів метро й ескалаторів, контейнери, дорожню техніку.

Виробництво пасажирських вагонів на заводі здійснюється на замовлення «Укрзалізниці». Продукція заводу поставляється до більш ніж 20 країн світу.

«Укрзалізниця» - акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. Компанія входить до переліку держпідприємств, які не підлягають приватизації. Українська залізниця забезпечує 82% вантажних і близько 50% пасажирських перевезень, які здійснюються всіма видами транспорту. За обсягами вантажних перевезень українська залізниця посідає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись тільки залізницям Китаю, Росії й Індії.