фото transport-journal.com

Президент України Володимир Зеленський терміново викликав у Полтавську область міністра інфраструктури Владислава Криклія для вирішення проблеми зі зривом контракту акціонерної держкомпанії "Укрзалізниця" з Крюківським вагонобудівним заводом (КВБЗ) на постачання пасажирських вагонів дизель-поїздів.

Читайте такожНовий Кабмін не має наміру продавати або віддавати в концесію «Укрзалізницю»

Як повідомили в прес-службі президента, про наявність проблеми зі зривом контракту голові української держави заявив керівник Крюківського вагонзаводу Володимир Приходько під час перебування Зеленського в Полтавській області в рамках робочої поїздки.

Відео дня

Зокрема, з посиланням на Приходько зазначається, що "Укрзалізниця" звинуватила учасників тендеру на поставку вагонів у картельній змові, а Антимонопольний комітет протягом півроку розглядає відповідне звернення державної компанії.

Зеленський відповів, що готовий вже 6 березня відвідати підприємство разом з міністром інфраструктури Владиславом Криклием, щоб розв'язувати дану проблему.

"(6 березня - УНІАН) ми приїжджаємо до вас, я викликав міністра інфраструктури. Після нашої зустрічі, ми розповімо йому про це питання. Він повинен приїхати відразу з моделлю розв'язання питання", - наводяться в повідомленні слова президента.

Як повідомляв УНІАН, у липні 2019 року Крюківський вагонобудівний завод (КВБЗ) подав позов до суду проти "Укрзалізниці" на 1,4 млрд грн, заявляючи, що "Укрзалізниця" своїми діями доводить завод до банкрутства, зокрема, компанія порушила чотири договори на поставку 54 пасажирських вагонів, не розрахувалася за 11 пасажирських вагонів, отриманих у грудні 2018 року і січні 2019 року, а також не оплатила авансові платежі за договорами.

Довідка УНІАН. Крюківський вагонобудівний завод "випускає вантажні (вагони-платформи, цистерни, вагони бункерного типу, піввагони) і пасажирські вагони, вагони метро, запасні частини та візки для вантажних вагонів, колісні пари, запчастини для вагонів метро та ескалаторів, контейнери, дорожню техніку.

Виробництво пасажирських вагонів на заводі здійснюється на замовлення «Укрзалізниці». Продукція заводу поставляється більш ніж у 20 країн світу.

«Укрзалізниця» - акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. Компанія входить в перелік держпідприємств, які не підлягають приватизації. Українська залізниця забезпечує 82% вантажних і близько 50% пасажирських перевезень, здійснюваних усіма видами транспорту. За обсягами вантажних перевезень українська залізниця займає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись тільки залізницям Китаю, Росії та Індії.