Ілюстрація REUTERS

Акціонерна компанія "Укрзалізниця" за підсумками першого півріччя 2020 року отримає чистий збиток у розмірі від 6 до 10 мільярдів гривень.

Читайте такожКоронавірус розоряє світ: ЗМІ підрахували, скільки потрібно заплатити за реанімацію світової економіки

Про це повідомила прес-служба компанії з посиланням на виконуючого обов'язки голови правління "Укрзалізниці" Желько Марчека.

Відео дня

"Вантажний сегмент також страждає від епідемії та вжитих карантинних заходів. Вже зараз ми спостерігаємо зниження обсягів виробництва до 30% і зупинку роботи окремих підприємств-вантажовідправників, що також негативно впливає на прибутковість Товариства. Тільки за березень 2020 року "Укрзалізниця" недоотримає 1,2–1,4 мільярда гривень. За нашими оцінками, за підсумками першого півріччя 2020 року чистий збиток компанії становитиме від 6 до 10 мільярдів гривень. Таких результатів ми не мали з 2015 року", - цитує прес-служба Марчека.

За його словами, в цій складній ситуації пріоритет компанії - зберегти робочі місця, яких налічується понад 250 тисяч співробітників.

"Для цього ми повинні значно скоротити витрати на закупівлю матеріально-технічних ресурсів, товарів і послуг, зменшити капітальні інвестиції, працювати над розширенням кредитних ліній, а також вдатися до тимчасового скорочення додаткових виплат для всіх працівників компанії, щоб зменшити навантаження на фонд оплати праці. Наглядова рада "Укрзалізниці", правління та директорат апарату вже відмовилися за власною ініціативою від премій і всіх додаткових виплат", - зазначив Марчек.

Також в. о. голови правління повідомив, що очікує поліпшення ситуації вже у другому півріччі 2020 року.

"Тоді ми не лише повернемо традиційні виплати залізничникам, але і постараємося компенсувати недоотримані кошти. Це не перша криза в історії "Укрзалізниці". Ми подолаємо його разом і станемо сильнішими", - зазначив він.

При цьому Марчек додав, що, на щастя, станом на 30 березня у жодного співробітника "Укрзалізниці" не виявлений COVID-19.

Як повідомляв УНІАН, з 17 березня "Укрзалізниця" припинила міжнародні пасажирські залізничні перевезення до завершення періоду карантину, а також обмежила роботу залізничних вокзалів.