Аеропорт "Київ"

Міжнародний аеропорт «Київ» записав відеозвернення до керівництва країни. Колектив просить законодавчо встановити мінімальні ставки на авіаційне обслуговування і таким чином створити рівні умови для всіх аеропортів України.

Відеозвернення опубліковано на сторінці аеропорту в Facebook.

"З початку карантину МА «Київ» втратив весь пасажиропотік і майже всі доходи. При цьому продовжує нести великі витрати на утримання інфраструктури, безпеку польотів, виплату податків і кредитів. «Аеропорту «Київ» потрібна допомога. Якщо держава не втрутиться, ця криза може стати для нас останньою. Ситуація ускладнюється нерівними умовами, в яких ми змушені працювати", — йдеться у зверненні.

Відео дня

Читайте також"Потрібне втручання держави": в аеропорту "Київ" заявили, що він може не пережити коронавірусну кризу

Колектив просить закріпити на законодавчому рівні розмір мінімальних ставок: $10 – за зліт/посадку, $10 – пасажирський збір і $3 – на авіаційну безпеку за кожного відправленого пасажира. Зараз кожен аеропорт встановлює ставки самостійно. Щоб успішніше боротися за авіакомпанії, іноді ставки опускають нижче рівня собівартості послуг. «Встановлені мінімальні ставки — загальносвітова практика. Так невеликі аеропорти можуть конкурувати з великими. Це робить неможливим непрозоре ціноутворення і демпінгові маніпуляції», — йдеться у зверненні.

Колектив також закликав субсидувати галузь і створити спеціальну комісію з вирішення проблем цивільної авіації, до складу якої запросити представників всіх українських аеропортів та авіакомпаній.

Як раніше повідомлялося, аеропорт «Київ» опинився на межі банкрутства. За час карантину він втратив весь пасажиропотік і всі доходи, при цьому витрати на утримання інфраструктури, виплату кредитів і податків скоротилися лише на 40%. Аеропорт двічі звертався по допомогу до Кабміну і президента, однак реакції не було.

28 травня голова виконавчого комітету Нацради реформ Михайло Саакашвілі в Facebook запустив хештег #ГоворитьБізнес. В рамках акції він закликав бізнес записувати відео про свої проблеми й пообіцяв донести їх до президента.