Україна та Франція працюють над спільними проектами, які забезпечать кращу інтеграцію України до європейської транспортної та фінансової мережі. Про це написав у Facebook міністр інфраструктури Олександр Кубраков за підсумками зустрічі з міністром економіки, фінансів та реконструкції Франції Бруно Ле Мером.

За словами Кубракова, Франція зможе допомогти Україні з реалізацією проектів, які реалізуються в тому числі за програмою Президента Володимира Зеленського "Велике будівництво". Йдеться про оновлення парку вантажних електричних локомотивів для "Укрзалізниці", будівництво концесійних доріг та формування флоту для національної авіакомпанії.

"Ми бачимо готовність наших французьких колег будувати стратегічні партнерські проекти, які передбачають не просто закупівлю товарів чи послуг, а також довгострокове пільгове фінансування, промислову співпрацю та високий відсоток локалізації виробництва", – написав очільник Мінінфраструктури.

Відео дня

Як зазначила перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко, французько-української співпраця можлива за декількома напрямками. Зокрема, щодо залучення Airbus до процесу створення національного авіаперевізника, а також переобладнання пасажирських літаків цієї французької компанії у вантажні на базі ДП "Антонов".

Крім цього, УЗ в рамках підписаної міжурядової угоди має отримати 130 локомотивів виробництва компанії Alstom. Планується також реалізувати спільні проекти в області ядерної енергетики – для цього вже налагоджено співпрацю між Енергоатомом та Electricité de France.

Нагадаємо, раніше заступник керівника ОП, координатор "Великого будівництва" Кирило Тимошенко повідомив, що за ініціативи глави держави в Україні з’явиться перший державний авіаперевізник – Ukrainian National Airlines.