Реформування "Укрзалізниця" не буде швидким / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський не вірить, що реформа "Укрзалізниці" завершиться найближчим часом, про це він заявив на прес-конференції за підсумками року роботи на посаді глави держави.

Читайте також"Укрзалізниця" назвала суму збитків від пасажирських перевезень за 2019 рік

"Змінений керівник "Укрзалізниці". Там є наглядова рада, у них є на папері - на жаль, тільки на папері - повністю реформа УЗ. Чи вірю я в це? Що це відбудеться найближчим часом? Ні. Те, що я зараз там бачу, поки що немає. Вона на папері, вона дуже складна. Їм потрібно дуже багато грошей", - сказав Зеленський.

Відео дня

За його словами, повернутися до реформи "Укрзалізниці" можна буде приблизно за місяць, коли планується, що Україна повністю вийде з карантину.

Також президент заявив, що для розвитку підприємства необхідно забезпечити замовлення на державних підприємствах приблизно на 3-5 мільярдів гривень, коштом яких можна забезпечити збільшення кількості вантажних вагонів.

Як повідомляв УНІАН, у червні 2016 року Верховна Рада прийняла закон про корпоративне управління в держкомпаніях, який передбачає проведення корпоратизації, зокрема, створення наглядових рад. Передбачалося, що ці заходи дозволять ізолювати держпідприємства від політичного впливу та спростять доступ компаній до міжнародного ринку капіталу.

Корпоратизація передбачає відкриті конкурси з призначенням керівників держпідприємств, оплату на рівні приватного сектора і призначення незалежних наглядових рад.

31 жовтня 2018 року Кабінет міністрів України прийняв рішення про зміну форми акціонерного товариства "Укрзалізниця" з публічного на приватне, перейменувавши його в акціонерне товариство "Українська залізниця".

5 лютого цього року акціонерна компанія "Укрзалізниця" з метою свого реформування підписала меморандум про співпрацю з німецьким залізничним перевізником Deutsche Bahn і його дочірньою компанією DB Engineering & Consulting GmbH.