Фото УНІАН

Голова виконавчого комітету реформ Михайло Саакашвілі підтримав рішення Ради нацбезпеки і оборони про ведення тимчасової адміністрації в "Укрзалізниці".

Про це Саакашвілі написав на своїй сторінці у Facebook.

"Це якраз той момент, коли потрібно піднятися над формалізмом і діяти правильно і швидко. Інакше ми знову будемо ходити по колу з постійно закладеним інституційним конфліктом між міністром і главою залізниці", - написав він. На думку Саакашвілі, міністр інфрастуктури Олександр Кубраков повинен взяти на себе відповідальність за те, що відбувається в компанії.

Відео дня

"Залізниці потрібно прийняти болючі і небезпечні, в тому числі і для безпеки міністра, рішення, і їх потрібно приймати негайно, інакше ця залізниця в будь-який момент може просто зупинитися", - додав глава виконкому реформ.

"Нам не просто потрібно її [залізницю] зберігати, а розвивати і будувати нові лінії. Україна стане найважливішою частиною Східно-Західного коридору, нам потрібен швидкий поїзд до Одеси, і туди потрібно доїжджати не більше, ніж за дві години, – тоді це має сенс. Нам потрібен також швидкий поїзд на Маріуполь - з метою безпеки і стратегічної важливості цього дуже вирішального для України міста", - підкреслив Саакашвілі.

Він нагадав, що у підприємства накопичилося майже 36 млрд грн боргів, з яких 19 "намагаються відсудити "доброзичливці" України на користь Донецької філії УЗ". "Фактично, якщо терміново нічого не зробити, - підприємству, на якому працює 250 000 чоловік, пряма дорога до банкрутства", - упевнений він.

На його думку, саме тому Президент Зеленський втрутився, і прийняв "дуже стратегічно вірне рішення – призначити тимчасово виконуючим обов'язки голови підприємства міністра інфраструктури".

"По-перше, міністр буде нести повну політичну відповідальність за те, що відбувається на підприємстві – і це вже однозначно плюс. По-друге, чинний міністр інфраструктури Кубраков викликає у мене глибоку симпатію, так як на відміну від багатьох своїх колег вже довів на ділі, що хоче і готовий не говорити, а реалізовувати реформи. Тому я підтримую рішення РНБО подвійно! Сподіваюся, з цим рішенням у УЗ відкриється друге дихання. Бажаю удачі команді міністра Кубракова!",- резюмував Саакашвілі.