Судно "Сапфір" повернулося під контроль України / фото t.me/miUkraune/679

Рятувальне судно "Cапфір" повернулося під контроль України. Російські загарбники захопили його 26 лютого під час виконання гуманітарної місії в районі острова Зміїний.

У Міністерстві інфраструктури зазначили, що 8 квітня пошуково-рятувальне судно "Cапфір" нарешті повернулося під контроль України.

Зараз судно буксирують на рейд румунського порту Суліна. Це результат спільних зусиль вищого керівництва нашої країни, Міністерства інфраструктури, КП "МПРС" та Міжнародної Морської Організації.

Відео дня

Буксирування судна з місця передачі до територіальних вод України здійснив буксир "Авант" під прапором України.

Усіх 19 членів екіпажу рятувального судна звільнили з російського полону ще 25 березня – у межах першого обміну полоненими.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що над поверненням "Сапфіра" працював особисто президент України, вся команда Офісу, Міністерство інфраструктури та Міжнародна Морська Організація (IMO). 

"Україна завжди повертає своїх та своє. Це стосується як людей, так і майна, а також територій. Не залишимо Росії жодних шансів", - написав Єрмак.

Захоплення росіянами українських суден: що відомо

Цивільне рятувальне судно "Сапфір" загарбники захопили 26 лютого під час виконання ним гуманітарної місії в районі острова Зміїний.

Загалом з початку активної фази війни агресор захопив 3 українські судна – "Сапфір", "Афіна" й "Принцеса Ніколь". Захоплення військовими кораблями країни-окупанта цивільних суден є прямим порушенням норм Міжнародного морського права та Міжнародної конвенції з безпеки мореплавства.

Довідка УНІАН. Рятувальне судно "Сапфір" є єдиним українським цивільним спеціалізованим судном, яке перебуває в постійній пошуково-рятувальній готовності. Воно здатне виконувати відповідні завдання у відкритому морі. Йдеться не лише про пошук та порятунок людей, а й про аварійне буксирування та пожежогасіння.

З моменту повномасштабного наступу Росії рятувальний буксир брав участь у рятувальних операціях на Чорному морі. Зокрема за участі "Сапфіра" ліквідували пожежу на борту танкера Millenial Spiri (прапор Молдови), яка виникла в результаті ракетного обстрілу росіянами.

Вас також можуть зацікавити новини: