Українцям подобається ідея переходу на "екологічні" види транспорту, але вони не готові заради нього переплачувати / фото REUTERS

Українці хочуть і поступово переходять на альтернативні види енергії. До таких висновків прийшли експерти в ході круглого столу "Зелений перехід на транспорті - перспективи для України", організованого Українською енергетичною Асоціацією (УЕА). Згідно з опитуванням, проведеним на замовлення УЕА, 86% опитаних громадян вважають дуже серйозною проблему вплив викидів транспорту на навколишнє середовище і клімат.

Проте, відзначають експерти, як і європейці, українці підходять до питання раціонально і хочуть розуміти, який варіант для них буде ще й економічно вигідним. Наприклад, сплеск популярності електромобілів серед українців, що почався кілька років тому, пояснюється митними пільгами. Відтоді як набули чинності пільги зі сплати ПДВ та ввізного мита при ввезенні електромобілів, їх кількість в Україні зростає, і станом на 1 вересня 2021 року, водії в Україні використовують 29,8 тис. акумуляторних електромобілів та 39,6 тис. гібридних авто.

Українці також вважають, що застосування стимулів завжди краще працює ніж обмеження, зокрема 64% опитаних вважають, що держава повинна створити умови для того, щоб перехід відбувався з вигодою для споживачів. Крім того, майже половина опитаних - 43% вважає здійсненним такий перехід не раніше ніж через 10 років, що свідчить про відсутність доступної і зрозумілої для людей політики держави в цьому питанні, прокоментував підсумки опитування президент УЕА Максим Малашкін.

Однак, як відзначають експерти, перш ніж говорити про повноцінний "зелений" перехід, необхідно розуміти як будуть збалансовані інтереси задіяного на ринку бізнесу (виробництво авто, видобуток і переробка нафти та газу, постачання нафтопродуктів), держави (податкові надходження і зобов’язання) та споживачів.

Як відзначив народний депутат Олексій Мовчан, наразі "зелений" перехід в Україні — досить хаотичний рух, де "всі "за", але біжать в різні боки". Він вважає за необхідне створити 10-річну road-map, яка узгодить між собою позиції законодавців на рівні комітетів відповідальних за  інфраструктуру, екологію, енергетику та фінанси, а також уряду та підприємств. Зараз, на його думку, немає достатнього діалогу між відповідальними сторонами і чіткого розуміння — хто заплатить за перехід, так як виплачувати його виключно з кишені громадян і бізнесу є неправильним.

Натомість представники нафтової та нафтопереробної галузі Роман Ільтьо (Укрнафта) та Руслан Ляпка (Укртатнафта) заявили, що стимулювання з боку держави видобутку нафти та її переробки в Україні, допоможе згенерувати податкові надходження і профінансувати зелений перехід.

Однак вони звернули увагу, що перехід повинен враховувати економічну спроможність України, зокрема, локалізацію виробництва для створення робочих місць в Україні. Крім того, є додаткові шляхи для наповнення бюджету, зокрема, шляхом вирівнювання акцизів і боротьби з тіньовим ринком палива. Ці джерела наповнення бюджету могли стати додатковим ресурсом для переходу.

Зараз перед Україною стоять відразу кілька бар'єрів на шляху до "зеленого" переходу, сходяться на думці експерти: відсутність джерел для стимулів для споживачів, виробників авто і пального, значний та застарілий автопарк в Україні (в тому числі — громадського), відсутність довгострокової узгодженої позиції між виконавчою та законодавчою владою. За підсумками круглого столу Українська енергетична асоціація підготує пакет пропозицій для уряду і парламенту.