«Велике будівництво» переходить на міжнародні стандарти ціноутворення у дорожній галузі  / фото facebook/Ukravtodor.Gov.Ua

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт №2234, який впроваджує в дорожній галузі міжнародні стандарти ціноутворення.

Це допоможе розвитку галузі й прискорить реалізацію програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво", заявляє Міністерство інфраструктури.

"Сьогодні "Велике будівництво" нарешті відмовилось від людиногодин, радянських нормативів і тотального контролю господарської діяльності бізнесу з боку держави. Застарілі вимоги планової економіки довгий час негативно відображались на роботі бізнесу, прозорості процесів і конкуренції на ринку", - зазначив голова міністерства Олександр Кубраков.

Відео дня

Зокрема, відтепер в Україні діятимуть такі стандарти, як міжнародна система вимірювання CESMM, які до того використовувалися лише на проєктах міжнародних фінансових організацій на зразок ЄБРР та Світового банку.

"Окрім дебюрократизації стосунків між приватним і державним сектором, нарешті створюються умови, за яких бізнес буде зацікавлений у використанні сучасних технологій, техніки та матеріалів. Це позитивно вплине на вартість дорожніх робіт, а також якісно посилить конкуренцію у галузі", - переконаний Кубраков.

Для лінійних дорожніх об’єктів відтепер діятимуть окремі правила ціноутворення, як у ЄС, США та Великобританії. Визначенням системи ціноутворення буде займатися Міністерство інфраструктури.

Лібералізація ціноутворення дозволить компаніям використовувати нові матеріали та техніку, а зарплата дорожників більше не буде обмежена штучно. Дорожникам більше не доведеться збирати паперові відомості про кожну одиницю техніки, кількості працівників, їхній оплаті, рівню прибутку тощо. 

У міністерстві переконані, що це не лише підвищить ефективність роботи, а й знижуватиме корупційні ризики.

Нагадаємо, дорожня частина програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво" передбачає відновлення 24 тисяч км доріг до кінця 2024 року.