УЗ не отримала понад півмільярда гривень компенсацій за перевезення пільговиків / фото УНІАН

Борг місцевих бюджетів у 500 млн грн за пільгові перевезення ставить під загрозу відновлення приміського сполучення в повному обсязі, повідомила прес-служба «Укрзалізниці» з посиланням на в.о. голови правління компанії Івана Юрика.

Читайте такожКерівництво швидкісної філії "Укрзалізниці" усунули через скандал з вибором постачальника харчування

«Закликаємо місцеві органи самоврядування, з якими укладено контракти, невідкладно погасити заборгованість. Це стане запорукою своєчасного і повного відновлення приміського залізничного сполучення у ваших регіонах після завершення карантину. «Укрзалізниця» завжди готова до діалогу і виконання своїх соціальних обов'язків, однак це має відбуватися на рівних умовах і з дотриманням всіх норм законодавства», - цитує прес-служба Юрика.

Відео дня

Зазначається, що за підсумком 2019 року і за перший квартал 2020 року «Укрзалізниця» не отримала від місцевих органів влади понад півмільярда гривень компенсацій за перевезення пільговиків.

«Місцева влада повернула перевізнику за вказаний період лише близько 20% від загальної суми за послуги, надані пільговим категоріям населення. Зокрема, у 2019 році рівень компенсації за перевезення пільговиків у приміському сполученні становив 112,3 млн грн (21,8%), борг - 403,4 млн грн. У першому кварталі 2020 року ситуація з погашенням збитків від пільгових перевезень у приміському сполученні тільки погіршилася: компенсовано - 14,6 млн грн (12,8%), борг - 99,1 млн грн», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що лідерами антирейтингу з погашення боргів у 2019 році і першому кварталі 2020 року стали місто Київ, Львівська та Харківська області.

Як повідомляв УНІАН, «Укрзалізниця» у 2019 році сплатила понад 21,8 млрд грн податків і зборів до державного та місцевих бюджетів.

Довідка УНІАН. «Укрзалізниця» - публічне акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. Компанія входить до переліку держпідприємств, які не підлягають приватизації. Українська залізниця забезпечує 82% вантажних і близько 50% пасажирських перевезень, що здійснюються усіма видами транспорту. За обсягами вантажних перевезень українська залізниця займає четверте місце на Євразійському континенті, поступаючись тільки залізницям Китаю, Росії та Індії.