Документ покликаний законодавчо закріпити можливість автоматичної фіксації порушень / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю".

Про це повідомили в прес-службі глави держави.

Читайте такожРада ухвалила закон про автофіксацію перевантажень: за що і на яку суму штрафуватимуть

Відео дня

"Документ покликаний законодавчо закріпити можливість автоматичної фіксації порушень габаритно-вагових параметрів", - йдеться в повідомленні.

Також закон розширює повноваження Державної служби з безпеки на транспорті ("Укртрансбезпеки") в частині здійснення габаритно-вагового контролю. Так, їй надається право стягувати в судовому порядку плату за проїзд вантажівок, що порушують габаритно-вагові норми.

Крім того, документом встановлюється відповідальність вантажовідправника як першої ланки у вантажних перевезеннях і значно посилюється відповідальність автоперевізників за недотримання габаритно-вагових норм.

Боротьба Зеленського з перевантаженням

  • 23 червня 2020 року президент України Володимир Зеленський вирішив звернутися до далекобійників з попередженням щодо штрафів за перевантажені фури.
  • 26 червня 2020 року Зеленський зазначив, що за дотриманням габаритно-вагових норм при завантаженні транспортних засобів на українських дорогах буде стежити Нацполіція та Служба безпеки України.
  • За одну добу, 2 липня, інспектори "Укртрансбезпеки" перевірили 6598 вантажних транспортних засобів і нарахували понад 54 тис.євро плати за перевантаження.
  • 9 липня 2020 року в Євросоюзі затвердили нові вимоги до оплати праці далекобійників та умови для відпочинку водіїв вантажівок.
  • 19 серпня 2020 року Зеленський поставив завдання провести перезавантаження "Укртрансбезпеки", а також заявив, що в Україні необхідно впровадити автоматичну систему фіксації перевезених вантажів.
  • У грудні 2020 року Криклій повідомив, що Центр обробки даних габаритно-вагового контролю Державної служби з безпеки на транспорті, необхідний для впровадження системи автоматичної фіксації порушень, вже готовий до експлуатації. У лютому він анонсував, що до кінця 2021 року на дорогах України буде 100 комплексів "зважування в русі" (WIM) для вантажівок.
  • 2 лютого 2021 року Рада в першому читанні підтримала збільшення штрафів за перевантаження фур.
  • 3 червня 2021 року Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю" (№3742).
  • Законом, зокрема, передбачається підвищення відповідальності автомобільних перевізників за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм. Так, штраф за перевищення габаритно-вагових норм при перевезенні подільного вантажу або неподільного вантажу без відповідного дозволу більш ніж на 30% від встановлених норм становить 51 тис.грн; від 20% до 30% від встановлених норм - 34 тис. грн; від 10% до 20% - 17 тис. грн; від 0% до 10% - 8,5 тис. грн. Штраф за перевезення вантажів або пасажирів без необхідних документів становить 17 тис.грн; міжнародне перевезення пасажирів або вантажів резидентами або нерезидентами України - 34 тис. грн.