Зміни в закон «Про державні закупівлі», ухвалені недавно Верховною Радою, відкривають можливості для участі міжнародних гравців у будівництві нової Київської обхідної дороги (КОД), яке має розпочатися в рамках «Великого будівництва» Президента Володимира Зеленського. Про це розповів в Facebook політолог, блогер Сергій Биков.

Він пояснив, що за допомогою поправок, які вивели Київську обхідну дорогу з-під дії закону, Рада дала «зелене світло» реалізації проєкту за міжнародним форматом контрактів EPC + F. 

Таким чином, на конкурентних торгах підрядник буде визначатися не тільки за ціновим критерієм, а ще за умовами залучення фінансування. Відповідно до такого контракту, компанія не тільки проєктує і будує, але і забезпечує можливості фінансування для виконання цих робіт.

Відео дня

«Що маємо зараз? Діючі правила закупівель закривають можливості для заходу на ринок міжнародних гравців, які можуть відразу принести гроші. Нові зміни в закон таку можливість відкривають», - написав Биков.

Водночас, зазначає він, рішення Ради вивести КОД з-під дії закону піддалося критиці. «Зрозуміло, що в соціальних мережах і на інших публічних ресурсах тут же з'явилися заяви на тему «зради». Новину з акцентом на «корупціогенні чинники» законопроекту №5309 виставило у себе на сайті НАЗК. При цьому якщо копнути в тему трохи глибше, то стає зрозуміло, що в офіційному документі НАЗК - Висновку антикорупційної експертизи згаданого законопроєкту - ні слова про корупційні ризики при будівництві КОД немає», - зазначив експерт.

За його словами, наразі Укравтодор вже готує презентацію майбутніх закупівель по КОД.

«Планують все пояснити, розповісти і показати. Ми стежимо. А там, дивись, і зрада скасується », - констатував Биков.

Як раніше повідомлялося, Укравтодор та провідна американська компанія Bechtel Overseas Corporation підписали Меморандум про співпрацю в ході будівництва обхідної дороги навколо Києва (КОД), яку створюють за програми президента Володимира Зеленського «Велике будівництво».