Порошенко підписав закон про заборону громадянам РФ бути спостерігачами на виборах в Україні / фото president.gov.ua

Президент Петро Порошенко підписав закон, що забороняє громадянам Росії бути офіційними спостерігачами на виборах в Україні.

Про це повідомляє прес-служба глави Української держави.

«Президент Петро Порошенко підписав закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спостереження за виборчими процесом в Україні», ухвалений Верховною Радою України 7 лютого 2019 року», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожРФ ігнорує заборону і намагається відправити своїх спостерігачів на вибори президента України

Як повідомляв УНІАН, 7 лютого Верховна Рада ухвалила закон, яким заборонила громадянам Російської Федерації бути офіційними спостерігачами на виборах президента України, народних депутатів України та місцевих виборах.

Законом встановлено, що офіційним спостерігачем на виборах президента України, народних депутатів України та місцевих виборах не може бути особа, яка є громадянином (підданим) держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом. Також спостерігачем не може бути особа, пропозиції щодо якої ініційовано або внесено державою, визнаною Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом.

Як заявила народний депутат Ірина Луценко (фракція "БПП"), яка є автором даного законопроекту, документ розроблений з метою мінімізації ризиків та загроз втручання Росі у проведення виборів в Україні.

Луценко зауважила, що, за інформацією Служби зовнішньої розвідки України, Росія готує безпрецедентне втручання у вибори, передбачивши на роботу своїх спецслужб близько 350 млн доларів.

У пояснювальній записці до закону сказано, що присутність російських спостерігачів на виборах може стати приводом для інформаційних атак шляхом перекручування фактів про виборчий процес в Україні, а також зниження довіри до результатів волевиявлення українського народу.

Як очікується, ОБСЄ/БДІПЛ направить в Україну близько 750 осіб у складі короткострокових спостерігачів. Вони мають прибути в Україну за кілька днів до голосування, до 31 березня, і стежити за ходом голосування в день виборів.

13 лютого у МЗС РФ повідомили, що 12 лютого їм надійшов циркулярний запит Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ на відрядження короткострокових спостерігачів до складу міжнародної місії з моніторингу президентських виборів в Україні. Так, РФ має намір включити росіян до складу короткострокових спостерігачів місії ОБСЄ для моніторингу голосування на виборах в Україні.