Україна, швидше за все, побачить ще більше скандалів у останній місяць перед виборами / фото: УНІАН

Не так президент Петро Порошенко уявляв собі останній місяць перед виборами. За лічені тижні до 31 березня, коли українці підуть на дільниці обирати нового главу держави, журналісти викрили скандальне розкрадання в оборонній сфері, яке коштувало платникам податків мільйони доларів.

Викриття викликало роздратування серед виборців, а критики Порошенка звинуватили його у «зраді», пише Politico. Один з головних конкурентів чинного президента в передвиборчій гонці – екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко – закликала навіть почати процедуру імпічменту. Крім того, як пише видання, три депутати покинули партію БПП «на знак протесту».

На думку директора Центру «Нова Європа» Альони Гетьманчук, скандал «точно підриває» той меседж, з яким чинний президент намагався вибороти собі другий термін. Адже Порошенко, за роки роботи якого оборонні витрати України зросли з 3,3 мільярдів доларів у 2014 році до 7,8 мільярдів цього року, намагався виставити реформу української армії один з головних елементів його політичного спадку.

Відео дня

Читайте також"Укроборонпром" закупив через фірми-прокладки комплектуючі з 7-кратною переплатою - журналісти (відео)

Втім, не зрозуміло, чи вистачить скандалу для того, щоб підірвати його кампанію. В Україні звинувачення в хабарництві й шахрайстві – типове явище перед виборами. А жоден з кандидатів не здається «абсолютно незаплямованим». Лютий загалом почався добре для Порошенка. Він зміг вибитися на друге місце в опитуваннях, лишивши позаду Тимошенко і поступаючись лише популярному комедійному акторові Володимиру Зеленському. А потім все пішло шкереберть. Видання нагадує про розслідування Bihus.info і про скандальні звинувачення проти колишнього бізнес-партнера Порошенка Олега Гладковського і його сина.

Видання зауважує, що для нинішнього українського президента, який прагне переобратися, це небезпечна ситуація. Корупція у Збройних силах – особливо чутлива тема в Україні, якій доводиться оборонятися проти Росії і її маріонеток. Згідно з даними ООН, близько 13 тисяч людей, більшість з яких українці, загинули на війні з Москвою, яка триває вже п’ять років. Волонтери збирали гроші, щоб забезпечити солдатів всім необхідним: від черевиків і зимового одягу до снайперської оптики й безпілотників. Опитування також багато разів доводили, що армія стала інститутом, який користується найбільшою довірою українців.

Як сказав Politico голова центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, розкрадання в оборонній сфері під час війни – це неспокутуваний злочин в очах патріотичних українців.

Читайте такожПровадження щодо оборудок Гладковського давно "покриваються пилом" у судах – журналісти (відео)

«Факт в тому, що важливою частиною передвиборчого іміджу Порошенка були його патріотичні переконання і дії як головнокомандувача у протистоянні російській агресії. А тепер суспільство говорить про бізнес на крові», - пояснив він.

Видання зауважує, що Порошенко не єдиний, хто опинився під «політичним вогнем» перед виборами. На тлі загострення гонки МВС минулого тижня оголосило, що отримало 1871 повідомлення про порушення, пов’язані з виборами. При цьому, як сказав міністр Арсен Аваков, було відкрито 89 справ. 454 повідомлення стосувалися партії Порошенка. Ще 353 – табору Тимошенко.

Поки екс-прем’єр була зайнята закликами влаштувати Порошенку імпічмент, репортери програми «Схеми» з’ясували, що вона і сама зареєструвала цілу низку сумнівних пожертв на її кампанію в червні 2018 року. Походження цих пожертв на загальну суму близько 6 мільйонів доларів, викликає сумніви особливо в країні, де звинувачення в корумпованості й прихованому іноземному фінансуванні йдуть пліч-о-пліч. Сама Тимошенко запевнила, що нічого не порушувала, а дані про всі «доходи й розходи абсолютно публічні».

На думку Гетьманчук, усі передвиборчі скандали підуть на користь кандидату Володимиру Зеленському, а також іншим «опозиційним кандидатам, які говорять українцям про те, що нинішня політична еліта заробляє на війні». Ще одним політичним бенефіціаром може стати колишній міністр оборони Анатолій Гриценко, який позиціює себе як «єдиного чесного» кандидата. Видання зауважує, що з трійки лідерів передвиборчої гонки нікому фактично не вдалося уникнути скандалів.

Читайте такожГриценко може піднятися на другу позицію в президентському рейтингу завдяки зняттю Садовим своєї кандидатури з виборів - експерти

Разом з тим, ще рано говорити, що всі вони якось вплинуть на кампанії головних кандидатів на посаду президента України.  НАБУ відрило провадження проти Гладковського. Але, як пише Politico, мало вірогідно, що його результати зможуть нашкодити Порошенку перед виборами. Тому що до 31 березня слідчі бюро не зможуть завершити свою роботу.

Заклики Тимошенко до імпічменту теж «беззубі». Зважаючи на те, що зараз партія Порошенка контролює парламент, будь-які рішення такого характеру не отримають схвалення Верховної Ради. А це, за словами екс-міністра економіки й торгівлі України Айвараса Абромавічуса, означає, що нікого з лідерів гонки зараз не можна списувати з рахунків. За його словами, Порошенко і Тимошенко – «бійці з численними хитрощами в рукаві».

«А зважаючи на те, що адміністративним ресурсом нерідко зловживали перед президентськими виборами, що дає значну перевагу, тим більше не варто відкидати Порошенка», - пояснив він.

Іншими словами, за лічені тижні до виборів Україну, вірогідно, ще чекає багато скандалів.