Законодавством не передбачено процедуру скасування реєстрації спостерігачів \ фото УНІАН

Центральна виборча комісія (ЦВК) не може скасувати реєстрацію спостерігачів на вибори від «Національних дружин», оскільки законодавством не передбачено процедуру скасування реєстрації спостерігачів.

Читайте такожУ ЦВК занепокоїлися через заяву "Нацдружин" про готовність застосовувати силу в разі фальсифікацій на виборах

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу заявила голова ЦВК Тетяна Сліпачук, коментуючи заяву організації «Національні дружини» про те, що її члени збираються підтримувати громадський порядок під час виборів президента.

Відео дня

«Чи є у ЦВК можливість скасувати реєстрацію (спостерігачів)? На сьогодні законодавцем це питання не врегульовано. Немає прямої відповіді в законі», - сказала Сліпачук.

Вона нагадала, що організація “Національні дружини” зробила досить агресивну заяву, й ЦВК вже відреагувала на неї.

«Ми направили відповідну інформацію до органів, які мають повноваження перевірити, чи дійсно ця організація займається такою діяльністю. Мова йде про Службу безпеки та МВС. Тому ми очікуватимемо відповіді від відповідних органів», - сказала Сліпачук.

Своєю чергою присутній на брифінгу міністр внутрішніх справ Арсена Аваков запевнив, що поліція не допустить застосування сили в ході виборчого процесу.

“Повторюю вкотре: жодне формування, жодна громадська організація, ні «Нацдружини», ні «Нацкорпус» - ніхто не матиме права силовим способом втручатись у виборчий процес. У нас достатньо сил. Після відповідних заяв з боку представника «Нацдружин» ми, реагуючи на звернення голови ЦВК, провели профілактику цієї ситуації. І в нас є певні переконання, що ніхто з тих, хто красиво заявляє, не піде на прямий конфлікт з владою”, - наголосив міністр.

Як повідомляв УНІАН, 5 березня речник ГО "Національні дружини" Ігор Вдовін заявив, що спостерігачі від "Нацдружин" можуть застосувати силу на виборчих дільницях під час голосування на виборах президента у разі виявлення порушень.

6 березня ЦВК звернулась до СБУ та Національної поліції через заяву "Нацдружин" про застосування її спостерігачами сили у разі виявлення фальсифікацій на виборах президента.