Громадяни РФ перевірятимуться більш посилено / фото facebook.com/pg/DPSUkraine

Під час президентських виборів російські журналісти зможуть приїхати в Україну лише при наявності акредитації від Центральної виборчої комісії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу "Про заходи щодо посилення системи охорони кордону під час проведення виборів" сказав помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

Він заявив, що прикордонники будуть приділяти підвищену увагу в'їзду в Україну міжнародних спостерігачів та акредитованих представників ЗМІ. "Пропуск буде здійснюватися, і вже здійснюється, за попередніми списками осіб, які отримали відповідну акредитацію в Центрвиборчкомі", - сказав Слободян.

Відео дня

Читайте такожГолоси гастарбайтерів: як проголосувати на виборах президента за кордоном (відео)

У цьому зв'язку прикордонники активно співпрацюють з представниками Служби безпеки України, Національною поліцією та іншими правоохоронними органами.

Також він сказав, що в'їзд спостерігачів та представників ЗМІ на даний момент здійснюється, в основному, через аеропорти України. Оформлення даних категорій осіб здійснюється у пріоритетному порядку та поза чергами.

"Наразі за списками ЦВК очікується близько 700 спостерігачів. Станом на сьогодні в Україну вже прибуло понад 240 спостерігачів. ДПСУ проводить завчасну перевірку цієї категорії осіб за відомчими базами даних, а копії списків зареєстрованих спостерігачів та організацій, які надала Центральна виборча комісія, в наявності у кожному пункті пропуску", - заявив Слободян.

Він додав, що усіх спостерігачів і журналістів перевіряють на предмет порушення законодавства України, і, зокрема, щодо відвідування тимчасово окупованого Криму, а також перевіряють стосовно інших аспектів, пов'язаних з питаннями національної безпеки. "Що стосується спостерігачів, які з Російської Федерації. Ви знаєте, що Верховна Рада прийняла відповідний законопроект. Президент його підписав, і тому представники Російської Федерації як спостерігачі приїхати в Україну на період виборів не зможуть", - наголосив Слободян.

"За списками ЦВК очікується прибуття 800 представників засобів масової інформації. Станом на ранок сьогодні в Україні вже перебуває майже 60 представників іноземних ЗМІ", - заявив Слободян.

Він сказав, що наразі в Україну приїхали журналісти, які є громадянами Великої Британії, Іспанії, Киргизстану, Німеччини, Сполучених Штатів, Туреччини, Чехії та Японії.

Також помічник голови ДПСУ розповів про можливість пропуску російських журналістів в Україну. "Питання в'їзду громадян Російської Федерації - це для нас напрям підвищених ризиків. Насамперед для нам потрібно, щоб вони мали акредитацію ЦВК, але це не значить, що вони будуть проходити прикордонний контроль в автоматичному режимі. Ми у будь-якому випадку будемо спілкуватися з ними на предмет можливого порушення законодавства України. Якщо немає акредитації ЦВК, ми однозначно не будемо пропускати представників засобів масової інформації Російської Федерації", - наголосив Слободян.

Він сказав, що громадяни РФ перевірятимуться більш посилено на предмет участі в антиукраїнських заходах.