Михеил Саакашвили в Варшаве / фото REUTERSREUTERS

Колишній президент Грузії та екс-голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі повідомив про намір прибути в Україну 1 квітня 2019 року, у Державній прикордонній службі України (ДПСУ) заявили, що проти нього діє заборона на в’їзд до 2021 року. 

Читайте такожСаакашвілі: Порошенко в 2014 році говорив про "обмін" Криму на членство України в Євросоюзі і НАТО

«Станом на сьогодні підстав для законного в’їзду Саакашвілі в Україну немає, тому що він не є громадянином України і проти нього діє заборона на в’їзд терміном до 2021 року», - заявив в коментарі УНІАН помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

Відео дня

Він наголосив, що прикордонники завжди діють в межах закону і наданих їм повноважень. 

Раніше Саакашвілі в інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону повідомив, що має намір прибути до України 1 квітня. 

«У мене є електронний квиток на 1 квітня цього року. З Варшави я лечу в Київ, о 14:05 я планую приземлитися в Борисполі. Цей квиток я взяв, бо впевнений: Порошенко не пройде у другий тур», - заявив Саакашвілі. 

Як повідомляв УНІАН, наприкінці липня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ про припинення Саакашвілі громадянства України. За даними члена колегії МВС Антона Геращенка, Саакашвілі позбавили громадянства, оскільки він надав недостовірні дані, зокрема щодо його судимості в Грузії.

5 грудня правоохоронці в центрі Києва затримали Саакашвілі, пізніше прихильники звільнили його з автозаку.

11 грудня суддя Печерського районного суду Києва Лариса Цоколь відмовилася задовольнити клопотання прокуратури про обрання запобіжного заходу Саакашвілі у вигляді цілодобового домашнього арешту терміном два місяці. Апеляційний суд Києва чотири рази - 22 грудня 2017 року, 3 січня, 11 січня і 19 січня 2018 року - відкладав розгляд апеляційної скарги на вказане рішення суду.

Генеральна прокуратура України оголосила Саакашвілі в розшук за трьома статтями Кримінального кодексу: замах на злочин (ч. 1 ст. 15), злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили кілька осіб (дві або більше) (ч. 2 ст. 28), сприяння учасникам злочинних організацій та приховування їхньої злочинної діяльності (ч. 2 ст. 256).

Як заявив генпрокурор Юрій Луценко, Саакашвілі організував акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні та сприяння членам злочинного угрупування екс-президента Віктора Януковича і бізнесмена Сергія Курченка у припиненні їх кримінального переслідування.

12 лютого 2018 року Саакашвілі за процедурою реадмісії був переданий Польщі.