Кремль може використати українські вибори для відпрацювання нових методів втручання / Фото УНІАН

Росія може використати президентські вибори в Україні в якості «випробувального полігону» для своїх інноваційних форм втручання. І якщо все пройде успішно, Кремль може скерувати свої нові інструменти впливу проти США під час президентської кампанії у 2020 році.

«Я розглядаю Україну як початкову точку, коли йдеться про іноземне втручання у вибори. Тому що тут для Росії ставки великі», - сказав Washington Post колишній Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

«Ми не знаємо наперед, які технології використає Росія. Ми лише знаємо, що вона буде вигадувати нові й дедалі складніші методи. Саме тому нам потрібно на передовій і стежити, що росіяни насправді роблять», - додав він.

Відео дня

Читайте такожFinancial Times: Вибори в Україні можуть змінити баланс сил в Європі

Расмуссен керує групою під назвою «Альянс демократій». Її головною ініціативою стало створення «Трансатлантичної комісії з цілісності виборів», до складу якої входять колишній віце-президент США Джозеф Байден і колишній американський міністр внутрішніх справ Майкл Чертофф. «Альянс» відправить в Україну сім спостерігачів, які будуть працювати на виборах, перший раунд яких пройде 31 березня. Мета групи – привернути увагу до дезінформації й працювати з приватним сектором для боротьби з розповсюдженням нових технологій, які використовує ворожа розвідка.

Видання пише, що існують переконливі докази того, що Росія різною мірою втручалася у вибори інших країн, використовуючи вже традиційні для неї методи: пропаганду і маніпуляції в соціальних мережах. Крім того, вона таємно фінансує корисні для неї партії. Расмуссен вказує на нещодавній звіт Міністра закордонних справ Франції, в якому вказано, що Росія стоїть за 80% акцій розповсюдження дезінформації у Європі. Також компанія Microsoft нещодавно оголосила, що викрила спроби Москви викрасти дані європейських аналітичних центрів.

Чиновники бояться, що агенти Кремля можуть спробувати зламати комп’ютерні мережі різних кандидатів або вивести з ладу телефони, мережі електропередачі чи й навіть системи контролю польотів. Мета російських агентів, на їхню думку, полягає в тому, щоб підірвати виборчий процес і виставити уряд України некомпетентним у найбільш невідповідний момент для створення масового хаосу.

Читайте такожFinancial Times: Не так страшні вибори в Україні, як кандидати

Західні спостерігачі також нервують через те, що Росія може спробувати зламати сайт Центральної виборчої комісії України, щоб опублікувати фальшиві результати і посіяти сумніви, чи не сфальсифікований реальний підрахунок голосів. Це не щось фантастичне. Під час минулої кампанії проросійська група хакерів під назвою «Кіберберкут» видалив деякі файли системи підрахунку голосів і оприлюднив приватні електронні листи ЦВК.

На відміну від американців, в українців також є причини переживати через можливість реального військового наступу Росії на суші або в Азовському морі. Або ж її агенти можуть спробувати посіяти хаос і насильство на вулицях міст.

«Нам потрібно приділяти більше уваги Україні, тому що вона не в складі НАТО. Вона у багатьох вимірах символізує те, що зараз відбувається», - сказала колишній Держсекретар США Мадлен Олбрайт, яка виступила перед Комітетом Палати представників з питань розвідки.

«Ми досі недооцінюємо Росію. Путін – відвертий диктатор. Я була експертом з питань СРСР. Зазвичай я дивлюся на свою бібліотеку і думаю, що все написане там – археологія. Ні! Росія намагається відбудувати систему і використовує ці асиметричні інструменти», - додала вона.