В Асоціації виробників систем опломбування запевняють, що опломбування бюлетенів, виборчих скриньок і протоколів для їхнього захисту на виборах президента України відповідатиме міжнародним стандартам.

Відео дня

Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН на тему: "Вибори-2019: Ризики та виклики: захист прав виборців, захист бюлетенів, виборчих скриньок та протоколів".

Як сказав президент Асоціації виробників систем опломбування (АВСО) Ростислав Цирень, члени АВСО опанували всі види сучасних засобів опломбування та опечатування, які тепер виробляються і в Україні.

Читайте такожВійськовим на Донбасі урни для голосування на президентських виборах не привезуть (відео)

"Мова йде про пластикові індикаторні пломби, пломби, наклейки та сейф-пакети", - повідомив Цирень.

Він закликав коректно називати вироби опломбування: не називати виборчі скриньки "виборчими ящиками", не називати пломби і наклейки "замками", не називати сейф-пакети "конвертами".

"Це сучасні засоби опломбування й опечатування, які прийшли на зміну застарілим, таким, як свинець, сургуч і пластилін тощо, які на сьогодні не виконують свою функцію контролю доступу і дієвого контролю за тими об’єктами, які опломбовуються й опечатуються, саме тому, що сучасні технології не дозволяють дуже легко їх підробити і таким чином маніпулювати", - зауважив Цирень.

"Те, що зараз будуть використовувати дільничні виборчі комісії та окружкоми, воно цілком відповідає міжнародним стандартам", - запевнив президент Асоціації виробників систем опломбування.

Як зауважив Цирень, в Україні сучасні засоби опломбування почали використовувати з 2004 року.

"Ми маємо вже вагомий досвід, ми маємо дуже позитивну динаміку у зменшенні кількості маніпуляцій, тому що насправді це не панацея, це дуже дієвий засіб, який зарекомендував себе для запобігання фальсифікаціям, вкиданню протоколів, підміні протоколів тощо", - наголосив Цирень.

"Як ви знаєте, характерно було, що під час підготовки до виборів президента було повністю змінено склад Центральної виборчої комісії, і закупівлі перейшли на платформу ProZorro, що дещо ускладнило процес, але дякуючи, що наші члени асоціації, виробники мають достатні можливості, вони забезпечили вчасне виготовлення і постачання сучасних засобів опломбування, і сподіваюся, в неділю ви всі їх уже побачите в дії", - додав він.

За словами Циреня, асоціація змінює колір індикаторних пломб для кожної виборчої кампанії, які, до того ж, мають свої унікальні номери, що дозволяє відрізнити справжню пломбу від підробки.

Також він повідомив, що у світовій практиці є досвід відмови від електронного голосування і повернення до традиційних фізичних засобів голосування. Зокрема, сказав Цирень, Норвегія відмовилася минулого року від електронного голосування через кібератаки.

Виконавчий секретар АВСО Роман Поленок додав, що колір пломб цього року білий.

"Унікальний номер фіксується при встановленні (індикаторних пломб) на виборчі скриньки, на контейнери для зберігання і перевезення бюлетенів", - повідомив він.

Поленок рекомендував також додатково робити фотофіксацію номера, окрім того, що дані заносяться у спеціальний журнал. Перед голосуванням при знятті пломб необхідно перевірити, чи той самий номер зображений на пломбі, коли було здійснено опломбування бюлетенів.

Також Поленок порадив перевіряти цілісність пломби, оскільки вона не може бути будь-яким чином спаяною.

"Якщо ви бачите, що є якісь напаювання, склейки, це говорить про те, що її вже відкривали", - сказав він.