Ілюстрація REUTERS

За інформацією, зібраною спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА на репрезентативній кількості виборчих дільниць, активність виборців у межах України станом на 16:00 складає 49,8% (із похибкою 0,6%). Про це йдеться у звіті мережі.

Читайте такожЗеленський набирає 30,4% голосів, Порошенко - 17,8%, Тимошенко на третьому місці з 14,2% - Національний екзит-пол

Як зазначається, у цілому процес голосування відбувається в звичному режимі й за відсутності явних ознак системних порушень виборчого законодавства. 

Відео дня

"Найтиповішим порушенням, виявленим спостерігачами ОПОРИ в проміжку між 12:00 і 16:00 год, є видача виборцям бюлетенів без пред’явлення паспорта громадянина України. Такі випадки зафіксовані на 7,4% виборчих дільниць. Кількість такого типу зловживань, які фіксувала ОПОРА в цьому ж часовому проміжку на президентських виборах 2014 року, була дещо меншою (5,9%)", - йдеться у повідомленні.

фото oporaua.org
фото oporaua.org
фото oporaua.org

Так само, як додали в мережі, фіксується більша, порівняно з 2014 роком, кількість випадків фотографування бюлетеня в кабінці для голосування чи поза її межами. Такі порушення зафіксовані на 2% виборчих дільниць (в 2010 році – було виявлено на менш ніж 1% ДВК). Завдяки оперативному реагуванню спостерігачів ОПОРИ на подібні ситуації, в більшості випадків вдалося запобігти фактичним порушенням законодавства. Ще одним статистично значущим видом порушення, зафіксованим ОПОРОЮ на 4% ДВК, є розголошення змісту волевиявлення через демонстрацію бюлетеня у приміщенні для голосування.

Для порівняння, на виборах президента 2014 року явка виборців на цю годину складала 45%.