Петро Порошенко / REUTERS

Відомий політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов спробував змоделювати ситуацію, при якій Петру Порошенку вдасться обійти Володимира Зеленського у другому турі виборів президента України 2019.

"Один американський сенатор сказав: "Для того, щоб я програв вибори, потрібно, щоб вранці я прокинувся в ліжку або з мертвою дівчиною, або з живим хлопцем". Те ж саме можна сказати і про Зеленського. Навіть якщо Володимир Олександрович втіє щось таке, це не змінить позицію людей кардинально. Розрив у 30-40% – це розрив, який не компенсується, тим більше, за п'ять днів до виборів. Деякі "порохоботи" зараз намагаються вкинути тезу про те, що рейтинг Зеленського впав. Він може впасти на 5-10%, але розрив у 30-40% не компенсується ніякими фальсифікаціями", - висловився він під час чату на "Главреді".

На думку Золотарьова, Петро Порошенко і його оточення могли б претендувати на перемогу у виборах - але критично затягнули зі змінами і витратили багато часу даремно.

Відео дня

Читайте такожЩо потрібно знати про теледебати між Зеленським та Порошенком (інфографіка)

"Порошенко міг би виграти вибори, якби все те, що він робить зараз, він робив би рік тому. Це був би дійсно новий Порошенко, який показав, що все зрозумів і усвідомив. Тільки "усвідомлювати" треба було не за три тижні до другого туру виборів, а за 9-12 місяців. Тоді у нього був би шанс ці вибори виграти. Володіючи тими ресурсами, які ми бачимо у Порошенка, у нього були всі можливості виграти вибори, але все потрібно було робити в свій час. Порошенко гарно говорить, але за п'ять років люди стомилися від його краснобайства. І в цілому, в Україні відбулася девальвація слова. Люди вже не вірять ніяким красивим словам і обіцянкам. Артистів розмовного жанру у нас у Верховній Раді вистачає", - вважає він.

Причому Золотарьов зазначив, яких конкретних помилок припустився поки ще чинний президент у своїй політиці.

"Люди тепер вірять тільки діям політика навколо тієї чи іншої теми або конфлікту. Так, наприклад, ще рік тому потрібно було звільняти Супрун. Також потрібно було звільняти В'ятровича – не тому що він борець за національну пам'ять, а тому що він перетворився на фактор, що ускладнює українсько-польські відносини. І є пряма політична доцільність дати цьому суб'єкту "коліном під зад", виходячи із суто державницьких і патріотичних міркувань. Тому що людина, яка заради особистих амбіцій влаштовує дефолт у відносинах з одним із ключових адвокатів України в Євросоюзі, не повинна перебувати на офіційній державній посаді. Потрібно було звільнити того ж Семочка ще восени минулого року, коли тільки почався цей скандал. Потрібно було дати по руках тому ж Демчині в СБУ. Він перетворився на жупел для українських айтішників, які масово емігрують в Польщу завдяки інтересу СБУ до шкурних питань та ІТ-бізнесу. Це ж підривна діяльність. Але Петра Олексійовича все влаштовувало. А тепер вже, як кажуть, пізно пити Боржомі, коли нирки відмовили", - підсумував він.

Нагадаємо, раніше Золотарьов розповів, який вплив матимуть на результати виборів президента України 2019 дебати Зеленського і Порошенка.