Зеленський відповів на питання журналістів у день виборів / REUTERS

Кандидат у президенти України Володимир Зеленський пояснив вживання слова «повстанці» стосовно російських бойовиків на сході України. За його словами, цей термін можна знайти і на сайті глави держави.

Читайте такожУ штабі Зеленського прокоментували ситуацію з позовом проти нього

Відповідну заяву кандидат зробив у коментарі «Радіо Свобода».

"Це мається на увазі "бунтарі", хлопці й дівчата. Це так було написано на сайті в президента. "Бунтарі", які проти України", – сказав Зеленський.

Нагадаємо, під час дебатів з Петром Порошенком на НСК «Олімпійський» Володимир Зеленський зачитав своєму опоненту питання від громадян України. В одному з питань стосовно бойовиків вживалось слово «повстанці».

Частина аудиторії сприйняла це слово як нібито ознаку визнання того, що війна на Сході України не є результатом агресії РФ проти України. 

Втім, в команді Зеленського швидко навели докази того, що слово «повстанці» вживалось і чинним президентом України. Зокрема – у промові в Цюріхському університеті в січні 2015 року. Текст промови можна було знайти на сайті президента України.

Після оприлюднення скриншотів текст на сайті президента відредагували, замінивши «повстанців» на «бойовиків».

Стверджується, що президент читав промову англійською мовою та вживав слово rebels, яке перекладається саме як «повстанці», або «бунтівники», в залежності від контексту.