У Центрвиборчкомі додали, що питання публічних закупівель порушується комісією ще з 2016 року / УНІАН

Центральна виборча комісія очікує на якнайшвидше внесення парламентом змін до законодавства про публічні закупівлі.

Про це повідомили у прес-службі ЦВК, вкотре наголосивши на тому, що швидкоплинність виборчого процесу унеможливлює проведення публічних закупівель у строки, визначені законодавством.

У ЦВК нагадали, що 24 травня комісія своєю постановою звернулася до президента, Верховної Ради, Кабінету міністрів і Міністерства економічного розвитку та торгівлі щодо законодавчого врегулювання питань здійснення публічних закупівель для забезпечення належної організації підготовки та проведення виборів.

Відео дня

У комісії наголошують, що нарада з цього питання відбулася лише 29 травня під головуванням першого віце-прем’єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, за участі представників ЦВК, Мінекономрозвитку, Мін’юсту, Адміністрації президента, Верховної Ради та інших органів влади.

"Під час наради єдиною була позиція представників державних органів щодо необхідності законодавчого врегулювання означеного питання. Однак, відповідно до коментарів віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко, малоймовірним є прийняття змін до закону з урахуванням швидкоплинності виборчого процесу та вимог Регламенту Верховної Ради", - зазначають в ЦВК.

Окрім того, в комісії заявили, що вважають безпідставними заяви Мінекономрозвитку щодо намагань ЦВК здійснювати закупівлі "у непрозорий, неефективний спосіб", що "створить умови для зловживань під час укладення та виконання договорів закупівель".

У Центрвиборчкомі додали, що питання публічних закупівель порушується комісією ще з 2016 року і виключно в контексті забезпечення виборчого права українців.

"Саме Мінекономрозвитку як державний орган, відповідальний за формування та реалізацію державної політики у сфері публічних закупівель та державного замовлення, мало б давно врахувати обґрунтовані численні звернення комісії для внесення відповідних змін до законодавства, що дало б змогу уникнути критичної ситуації з підготовкою до позачергових виборів народних депутатів України 21 липня", - наголосили в комісії.

У ЦВК зазначили, що на вищезгаданій нараді також були висловлені позиції щодо можливості часткового врегулювання питання на рівні підзаконних актів, та додали, що вітають будь-які кроки, спрямовані на розв’язання проблеми з організацією публічних закупівель для забезпечення розпочатого виборчого процесу.

"Комісія очікує якнайшвидшого внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" чи прийняття у встановленому законом порядку іншого нормативного акту, який комплексно вирішить згадану проблему...", - резюмували в ЦВК.

Як повідомляв УНІАН, 22 травня Верховна Рада під час позачергового засідання не включила до порядку денного президентський законопроект про внесення змін до закону “Про публічні закупівлі” щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу (№ 10317).

Голова ЦВК Тетяна Сліпачук наголошувала, що законодавство про держзакупівлі не враховує швидкоплинності виборчого процесу позачергових виборів, який цього разу триватиме 58 днів.

Центрвиборчком оголошує тендери із закупівлі товарів та послуг у рамках підготовки до позачергових парламентських виборів 21 липня. Однак, згідно із законодавством, тендери мають проводитися довше, ніж необхідно на підготовку до позачергових виборів.

Сліпачук заявляла, що за чинною процедурою проведення закупівель ЦВК не встигне надрукувати бюлетені.