Ілюстрація / REUTERS

Коаліцію у наступному скликанні Верховної Ради України можуть сформувати партія президента Володимира Зеленського "Слуга Народу" та ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко.

Таку думку висловив експерт із конституційного права Центру політико-правових реформ (ЦППР), юрист Богдан Бондаренко, передає «Обозреватель».

Читайте такожУ КВУ розповіли про "повну вакханалію": потенційні кандидати в нардепи вже масово "купують" голоси

Відео дня

"19 квітня, за два дні до другого туру голосування, Зеленський сказав, що у коаліції не буде БПП і колишніх регіоналів", – нагадав експерт.

"Тож у нього залишається невеликий вибір, з ким об'єднуватися", – зазначив він.

Серед найбільш ймовірних кандидатів Бондаренко назвав партію "Батьківщина".

"З одного боку, йому (Зеленському. – Ред.) це може бути цікаво, бо вони все ж таки аксакали української політики. А з іншого – у нього залишається обмежений вибір", – пояснив юрист.

Також він звернув увагу, що за партійними списками до Ради пройдуть лише 225 депутатів, решта 198 обиратимуться у мажоритарних округах.

"Тому питання композиції парламенту залишається відкритим", – попередив Бондаренко.

На його думку, потенціал потрапити до Ради є не тільки у фаворитів останніх соціологічних опитувань ("Слуга народу", "Опозиційна платформа – За життя", "Європейська Солідарність" і "Батьківщина"), а й у тих політичних сил, які перебувають на межі прохідного бар'єру. Наприклад, у партії "Голос" Святослава Вакарчука.

Експерт наголосив, що розподіл місць у парламенті залежатиме не тільки від результату кожної конкретної сили, а й від загальної кількості партій, які подолають 5-відсотковий бар'єр.

"Якщо заходять 4 партії, то вони у пропорційному відношенні розподіляють між собою 225 мандатів. За таких розкладів 6% у майбутньому парламенті – це близько 50 мандатів", — розповів він.