Але медалі депутатка особисто не вручала, бо поспішала на випускний до своєї доньки / Фото: ЧЕСНО

У суботу, 22 червня, чинна депутатка Київради (фракція "Солідарність") Людмила Костенко прийшла на випускний до учнів ліцею №157, що на Оболоні, привітала їх зі святом і подарувала медалі з написом: "Саме ти зміниш цей світ! Депутат Київради Людмила Костенко".

"Нагороду" отримав кожен учень незалежно від того, з якою успішністю він закінчив ліцей. Комусь дісталася жовта, а комусь срібляста медалька.

Читайте такожПідкуп і незаконна агітація: за 20 днів парламентської кампанії поліція зареєструвала 75 заяв

Відео дня

"Під час офіційної частини пані Людмила вийшла на сцену, відкрила свято, – розповідає Руху ЧЕСНО мама однієї з випускниць Вікторія. – Сказала вступне слово, побажала всього найкращого та згадала, що в неї теж є випускниця та всі випускники заслуговують на золоті медалі. І вона їх принесла".

Але медалі депутатка не вручала, бо поспішала на випускний до своєї доньки.

"А в нас чотири класи випускників. Медалі передала адміністрації. А вже вона вручала дітям. І це була нагода викликати всіх випускників на сцену. Потім діти та батьки сміялися, бо Людмила Костенко сказала, що діти заслуговують на золоті, але "золото" дісталося не всім, – додала мама випускника й показала "нагороду". – У нас – срібляста".

Рух ЧЕСНО звернувся по коментар до Людмили Костенко. У розмові вони повідомили, що хочуть запитати, чому депутатка приходила на випускний до ліцею №157 з "нагородами".

"Медалі-сувеніри я дарую випускникам уже четвертий рік поспіль. Вартість одного – біля 50 грн, оплачую власними коштами. У ліцеї №157 я подарувала 100 медалей. Це моя діяльність як мецената. І відповідь на випередження: я ще не кандидат у депутати Верховної Ради України, тож обмеження на дану продукцію не поширюються", – прокоментувала депутатка Київради Костенко.

Журналісти поцікавилися в Костенко, чи має вона намір балотуватись у 217-му окрузі, й отримали ствердну відповідь.

"Так. Але є два "але". Перше – документи в ЦВК були подані набагато пізніше випускного. Друге – я ще не зареєстрована кандидатом".

Оскільки випускний був 22 червня, а строк подання документів закінчився 20 червня, то виходить, що депутатка лукавить і прийшла піаритися на випускниках, чітко розуміючи, що документи до ЦВК вже подано.

Ба більше, електронну декларацію кандидата в народні депутати на сайті НАЗК Костенко подала ще 10 червня.

Окрім того, Людмила Костенко була учасницею з'їзду "Європейської солідарності" – політичної сили попереднього Президента Петра Порошенка. Про це свідчить фото на її сторінці у Facebook. З'їзд відбувся 9 червня.

Людмила Костенко була учасницею з'їзду "Європейської солідарності" / Фото: ЧЕСНО

На Оболоні, де на виборах до Київради 2015 року Людмила Костенко перемогла у 67-му виборчому окрузі, уже кілька місяців подейкують, що вона балотуватиметься до Верховної Ради (округ №217). Проте інформація про Костенко як про кандидатку на офіційному сайті ЦВК досі відсутня.

А от у будинках киян уже з'явилися написані рукою оголошення.

Таке фото надіслали мешканці будинку на вулиці Героїв Дніпра, 16 / Фото: ЧЕСНО

Зауважимо, що Костенко належить до орбіти Вадима Столара, якого називають "сірим кардиналом Києва" й вотчиною якого є Оболонь.

Згідно з ч. 5 ст. 63 Закону України "Про освіту", об'єкти освіти, що фінансуються з бюджету, не підлягають використанню не за призначенням, а в листі МОН від травня 2014 року, адресованому місцевим органам управління освіти та керівникам навчальних закладів, ідеться про необхідність "ужити всіх вичерпних заходів щодо недопущення використання матеріально-технічної бази навчальних закладів для проведення… передвиборчої агітації".

Окрім того, у лютому 2018 року Київрада ухвалила рішення щодо недопущення політичної діяльності та політичної агітації в загальноосвітніх навчальних закладах Києва. Відповідно до нього, у столичних школах не можна розповсюджувати рекламу політичного характеру, а також вести політичну агітацію серед учнів.

Як повідомляв УНІАН, раніше поліція розповіла про підкуп виборців.