Брюссель. 11. листопада УНІАН. Рада міністрів із загальних справ та зовнішніх відносин ЄС підтримала проведення морської операції проти піратів у берегів Сомалі.

Як передає власний кореспондент УНІАН в Брюсселі, відповідне рішення було схвалене на засіданні Ради 10 листопада.

Згідно зі схваленим рішенням, операція під назвою “Аталанта” буде розпочата у грудні на реалізацію ряду резолюцій Ради Безпеки ООН для захисту кораблів з вантажем в рамках Всесвітньої продовольчої програми, що перевозять продовольчу допомогу переміщеним особам в Сомалі, а також іншим кораблям, що можуть зазнавати нападів піратів під час проходження вздовж узбережжя Сомалі.

Відео дня

Операція буде направлення на розсіювання та попередження нападів піратів на мирні торгівельні та риболовні кораблі.

В рамках операції передбачається, в тому числі, можливість розміщення зброї на кораблях, що здійснюють перевезення вантажів в рамках Всесвітньої продовольчої програми, спостереження за зоною навігації вздовж узбережжя Сомалі, захист торгівельних суден.

Командування операцією доручено англійському віце-адміралу Філіпу ДЖОНСУ, а штаб-квартиру операції вирішено розмістити в англійському Нортвуді.

Як повідомляв УНІАН, 14 жовтня Політико-безпековий комітет ЄС вирішив провести морську операцію проти сомалійських піратів.

Комітет визначив Нортвуд (Великобританія) штаб-квартирою операції та вирішив призначити командуючим операції віце-адмірала Британських королівських морських сил Філіпа ДЖОНСА.

15 вересня Рада міністрів із загальних справ та зовнішніх відносин ЄС схвалила план боротьби з піратством біля берегів Сомалі

Рада ЄС, зокрема, вирішила створити спеціальне відділення з координації та допомоги у спостереженні та боротьби з проявами піратства.

23 жовтня Європарламент також підтримав посилення боротьби з піратством у берегів Сомалі.

За даними Єврокомісії, в 2007 році кількість піратських нападів на риболовні та торгівельні судна зросла на 17%, а загальна кількість зареєстрованих випадків становила 282. При цьому близько 10 суден та 200 моряків залишаються в руках піратів і досі. 20 членів екіпажів суден загинули від рук піратів в 2007 році.