Брюссель. 11 липня. УНІАН. Іспанія посилює заходи з економії бюджетних коштів у зв’язку з борговою кризою, яку переживає ця країна.

Як передає AFP, прем’єр-міністр країни Маріано Рахой оголосив план скорочення бюджетних витрат на 65 млрд. євро, який, в тому числі, включає підвищення податків.

Так, згідно з цим планом, податок на додано вартість буде збільшено з 18% до 21%. Що ж до продуктів та товарів першої необхідності, то рівень ПДВ збережеться в 4%. Решту товарів, які підлягали зменшеному оподаткуванню, також зростуть в ціні: ПДВ на них буде збільшений з 8% до 10%.

Відео дня

Крім того, план економії бюджетних коштів передбачає зменшення на 3,5 млрд. євро видатків на адміністрацію. При цьому, передбачається скорочення на 30% місцевих радників, а також поступова відмова від комунальних підприємств і їх заміна на приватні.

Як повідомляв УНІАН, у червні Єврогрупа погодилась надати Іспанії 100 млрд. євро кредитів на ре капіталізацію банків для подолання боргової кризи. 30 млрд. євро з них планується надати Мадриду вже до кінця липня.

В ніч з 9 на 10 липня міністри економіки та фінансів країн зони євро також погодилися на один рік відтермінувати вимоги до Іспанії з приведення дефіциту бюджету до дозволеного в ЄС рівня у 3% ВВП.

Передбачається, що за підсумками цього року дефіцит бюджету країни становитиме 6,3% ВВП, за підсумками 2013 року – 4,5% ВВП, а за підсумками 2014 року – 2,8% ВВП.