фото: УНИАН

Як передає кореспондент УНІАН, моніторинг виконання українською владою Угоди про асоціацію за період з 2014 року - і до закінчення I-го півріччя 2016 року включно представила виконавчий директор ГО «Український центр європейської політики» Любов Акуленко.

Експерт наголосила, що центр проаналізував прогрес України в адаптації європейського законодавства за зазначений період.

Читайте такожЧиновникам МОЗ знову розповіли про кримінальну відповідальність за корупційні дії

Відео дня

"Коли ми почали аналізувати ті сфери, за якими вже підходять терміни реалізації зараз, в середині 2016 року, а це чотири сфери - енергетика, екологія (довкілля), транспорт і громадське здоров'я, - то ми дійшли висновку, що Україна у цих сферах виконує зобов'язання у неповній мірі. Не можемо наразі сказати, що Україна виконала якісь зобов'язання", - заявила Акуленко.

За її словами, причин невиконання зобов'язань багато, але відповідь одна: "Ви бачили як працює парламент, і наразі парламент - це наше слабке місце... в адаптації законодавства, яке нам дуже сильно заважає".

Акуленко звернула увагу, що Угода про асоціацію передбачає для України зобов'язання імплементувати близько 350 європейських актів (директиви, регламенти, рішення) до 2025 року.

Читайте такожМОЗ може очолити військовий медик

При цьому, як зазначили експерти «Українського центру європейської політики», за період з 2014 року - і до закінчення I-го півріччя 2016 року включно Україна мала адаптувати 15 актів ЄС у сфері енергетики, транспорту, довкілля та громадського здоров'я.

Також Україна мала ухвалити окремий програмний документ - всеоохоплюючу стратегію імплементації законодавства у сфері санітарних і фітосанітарних заходів.

У сфері енергетики необхідно було адаптувати 8 зобов'язань, у сфері транспорту та громадського здоров'я - по 3 зобов'язання, і у сфері довкілля - 1 зобов'язання.

Експерти констатують, що Україна за усіма переліченими сферами в повній мірі зобов'язання не виконала, а необхідні строки для виконання добігли свого кінця. Більшість зобов'язань виконано частково або відповідні законопроекти все ще перебувають на розгляді у парламенті.

Зокрема, вони підкреслили, що Україна за звітний період почала виконувати зобов'язання у всіх цих сферах, проте з різною швидкістю, результативністю та специфікою.