Головна гордість хірургів - сучасні операційні

Перебуваючи з візитом у Дніпрі, президент України Петро Порошенко відвідав відкритий минулого тижня новий хірургічний корпус Центру матері та дитини ім. Руднєва.

Корпус був побудований Дніпропетровською облдержадміністрацією на чолі з Валентином Резніченко. На думку президента, він відповідає новітнім світовим стандартам медицини.

«Цей центр зараз - найкращий в Україні. Раніше, щоб отримати послуги такого рівня, треба було їхати за кордон. Тепер медичну допомогу надаватимуть кваліфіковані фахівці тут, у Дніпрі. Раніше не було необхідного обладнання, і діти, які народилися з проблемами, були, де-факто, приречені. Сьогодні можна зайти в операційну, де стоїть найсучасніший в Україні ангіограф. Це, в тому числі, результат децентралізації, завдяки якій місцеві бюджети отримують гроші. Це результат зусиль обласної влади та державного фонду регіонального розвитку», - зазначив Петро Порошенко.

Відео дня

Як заявив голова Днепроперовскої ОДА Валентин Резніченко, відтепер доступ до сучасних світових стандартів медицині мають і діти Дніпропетровщини.

«У лікарні Руднєва є обладнання, яке відповідає останньому слову техніки. А головне, якнайшвидшому одужанню дітей сприятиме обстановка, максимально наближена до домашньої. І справа не в «веселому» дизайні палат або наявності в них туалетів та душових. Коли цілодобово поруч мама - відступає будь-яка хвороба», - сказав губернатор області.

Головна гордість хірургів - сучасні операційні. В них досягнуто максимальну стерильність - завдяки ламінарним потокам і спеціальним фільтрам. Висока швидкість потоку повітря знижує ризик інфікування до мінімуму. Всі двері в операційних - з сенсорами. Їх можна відкрити, не торкаючись кнопки. Стіни в операційному блоці - з антибактеріальним покриттям.

Сучасне обладнання дозволяє оперувати найменших новонароджених - вагою від 400 грам. Тут встановлені новітні наркозні станції - зі штучною вентиляцією легенів. Є й остання модель апарату штучного кровообігу. Операційна лампа - з відеокамерою. Тепер консиліум можна проводити в режимі онлайн. Вперше дитяча лікарня області має ангіограф. З ним можна обходитися без відкритого втручання в роботу серця і проводити найтонші нейрохірургічні операції.

Відділення інтенсивної терапії - як у кращих лікарнях Європи. Ліжка - з підігрівом. Замість звичних тумб - сучасні консолі.

Вперше дитяча лікарня області має свою кардіохірургію. А ще - ортопедію і травматологію, відділення реконструктивно-пластичної хірургії, захворювань голови і шиї.

«Наші лікарі їздили до Європи - вивчали досвід зарубіжних колег, щоб потім передові ідеї втілити у себе вдома. Тепер зможемо допомогти дітям з численними порушеннями. Їх не треба буде перевозити в інші клініки України або за кордон. Все - в одній лікарні», - сказав в. о. головного лікаря Центру здоров'я матері і дитини ім. Руднєва Ігор Македонський.

Шестиповерхову будівлю дитячої хірургії звели за кошти обласного бюджету.

«Новий хірургічний корпус Центру матері та дитини ім. Руднєва - це дитяча клініка з унікальними можливостями. Усередині все відповідає надсучасним світовим стандартам. Втілення хірургії майбутнього в звичайній обласній лікарні стало можливим завдяки децентралізації. Реформа, ініційована президентом України Петром Порошенком кілька років тому, вже принесла свої плоди. Зараз регіон має достатньо ресурсів для втілення наймасштабніших проектів у соціальній сфері. Серед них - і побудоване хірургічне відділення», - зазначив Резніченко.