Між державними і приватними лікарнями розгориться конкуренція / фото УНІАН

У Міністерстві охорони здоров'я України заявили, що різниця між державними і приватними лікарнями в нашій країні незабаром повинна зникнути.

Про це в інтерв'ю "Сегодня" розповів заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

"Ми робимо конкурентний ринок – куди пацієнт, туди й фінанси. Нацслужба здоров'я направляє гроші згідно з договорами та кількості наданих послуг. Тому людина зможе обирати будь-який заклад, в тому числі й приватний, якщо він бере участь у програмі "Безкоштовна діагностика". Просто людина йде туди, де є кваліфікована допомога. Я думаю, скоро ми взагалі забудемо про розмежування на державні та приватні установи, не будемо звертати увагу на форму власності. Це конкуренція за пацієнта", – зазначив він.

Відео дня

Читайте такожСкільки "швидка" їде на виклик до пацієнта в Україні: дослідження

МОЗ почав підраховувати, скільки коштує кожна послуга в лікарні. І тепер фінансування охорони здоров'я залежить від того, де пацієнти лікуються і від чого саме. Поки що є тарифи на первинну медицину: послуги терапевтів, сімейних лікарів і педіатрів. Якщо приватну лікарню влаштовують тарифи держави, вона може відмовитися брати гроші з пацієнта – лікування оплачує держава. Для цього медзакладу укладає договір з Національною службою здоров'я України.

До 2020 року МОЗ розрахує тарифи на послуги у всій медицині: скільки коштує візит до окуліста, скільки коштує видалити апендицит і так далі. І гроші держава буде платити туди, куди підуть лікуватися пацієнти, незалежно від форми власності.

Журналісти припускають, що медустанови будуть боротися за те, щоб людина прийшла лікуватися саме до них. Між державними і приватними лікарнями розгориться конкуренція. Може виявитися так, що пацієнти перейдуть у більш комфортні приватні клініки. Або комунальні медустанови підтягнуться до рівня приватних: зроблять ремонт, наведуть порядок з чергами, оновлять обладнання.

Раніше в МОЗ повідомили, що на сьогодні в рамках кампанії "Лікар для кожної родини" вже майже 25 млн українців уклали декларації з лікарями про медичне обслуговування.