этот материал доступен на русском

Експерт пояснив, чи потрібно їсти суп кожен день

16:14, 21 травня 2019
Країна
1803 0
Суп – це не більше, ніж велика кількість жиру, желатину і клітковини / фото УНІАН

Кулінарний експерт, шеф-кухар, ведучий телепроекту "Енеїда" Євген Клопотенко прокоментував заяву в. о. голови українського МОЗ Уляни Супрун про те, що повна відмова від вживання в їжу супів не буде мати жодних шкідливих для здоров'я результатів.

"Я розумію, коли людина любить смак супу, але ж більшість людей свято вірить у те, що це – корисно. Однак суп – це майже як чай. Ось візьміть чай, додайте ложку масла і трохи желатину – це буде той же суп", – розповів експерт під час чату на "Главреді".

Читайте такожДієтолог назвала найкращий спосіб, як схуднути та не рахувати калорій

Він нагадав, що в радянські часи людей переконали, що суп треба їсти кожен день, щоб бути здоровим. Але суп – це не більш ніж велика кількість жиру, желатину і клітковини. Овочі в супі, як правило, перетравлюються, всі корисні речовини з них виварюються. Як відомо, все, що проходить термообробку, втрачає вітаміни – залишаються лише жири, білки і вуглеводи, додав кулінар.

"Якщо ви з'їсте тарілку супу і хліб з маслом, ви дуже швидко насититеся – далі ви можете йти і працювати на заводі. Це і є управління масами через їжу: максимально насичена їжа – і людина йде працювати, тобто при мінімумі витрат максимальна ефективність для держави. Два-три покоління – й ідея про те, що суп треба їсти кожен день, вкоренилася в головах. Це як олів'є, без якого не можна обійтися на свято", – зазначив Клопотенко.

"Якщо ви їсте супи, тому що вам подобається їхній смак, при цьому розумієте, яка їхня реальна користь – це прекрасно. Я приймаю таку позицію. Але ж маса людей сліпо слідує традиції їсти супи, тому що переконані, що це сприяє їхньому здоров'ю, тому що колись їм сказали, що завдяки супам вони будуть почуватися краще... Попийте чаю, це буде те ж саме", – рекомендує експерт.

Раніше лікар-дієтолог Оксана Скиталінська повідомила, що їсти можна будь-який сир, але витриманий (зрілий) вважається більш корисним.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter