ВР відтермінувала запуск державних інформаційних систем трансплантації / фото newsru.co.il

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині (№2457).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 320 із 386 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Представляючи законопроект, заступник голови Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Оксана Дмитрієва пояснила, що запропоновані зміни дадуть можливість розпочати проведення в Україні неродинних трансплантацій кісткового мозку. Також, за її словами, у законі чітко визначено забезпечення належної роботи державних інформаційних систем трансплантації і пропонується відтермінувати кінцеву дату утворення та запуску державних інформаційних систем трансплантації до 1 січня 2021 року.

Відео дня

«Ці інформаційні системи ще в процесі створення, розгортання, наповнення та визначення критеріїв... За даними МОЗ, вони розпочнуть роботу не раніше квітня у тестовому режимі», - зазначила депутат і додала, що системи також мають отримати відповідні атестати.

Дмитрієва наголосила, що, у разі неухвалення сьогодні цього закону, з 1 січня сталася б зупинка усієї трансплантації в Україні.

Читайте такожРада сьогодні візьметься за законопроект щодо трансплантації

Ухваленим законом у законі «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» визначається, що Єдина державна інформаційна система трансплантації органів та тканин - електронна автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для збирання, реєстрації, накопичення, зберігання, обробки, адаптування, зміни, поновлення, використання, поширення (розповсюдження, реалізації, передачі), знеособлення та знищення визначеної законом інформації про фізичну особу та іншої інформації, а також для здійснення автоматизованого об’єктивного і неупередженого розподілу анатомічних матеріалів людини, визначення пар донор-реципієнт, що зберігається на інформаційних ресурсах, зареєстрованих та розташованих в Україні.

Встановлюється, що Кабінет міністрів до 1 січня 2021 року має забезпечити утворення та функціонування державних інформаційних систем трансплантації, а також їх інформатизацію, адміністрування, програмне забезпечення та наповнення відповідною інформацією.

До початку роботи державних інформаційних систем трансплантації, але не пізніше 1 січня 2021 року положення цього закону щодо використання державних інформаційних систем трансплантації для організації надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації відповідно до цього закону не застосовуються, а надання такої медичної допомоги здійснюється на основі інформації, що міститься на паперових носіях та протягом 3 місяців з дня початку роботи державних інформаційних систем трансплантації має бути внесена до зазначених систем у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Законом також визначається, що Державна інформаційна система трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин - електронна автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для збирання, реєстрації, накопичення, зберігання, обробки, адаптування, зміни, поновлення, використання, поширення (розповсюдження, передачі), знеособлення та знищення визначеної законом інформації про фізичну особу.

Вилучення у донора гемопоетичних стовбурових клітин проводиться безоплатно (за бажанням донора) або на умовах грошової компенсації за рахунок бюджетних коштів донору гемопоетичних стовбурових клітин витрат, пов’язаних із здійсненням донорства (крім витрат, пов’язаних з вилученням анатомічних матеріалів).

Законом також у Кримінальному кодексі встановлюється, що умисне порушення порядку застосування трансплантації анатомічних матеріалів людини, що спричинило істотну шкоду здоров'ю потерпілого, карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.