Ілюстрація \ REUTERS

В.о. генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ Ігор Кузін заявив, що наразі планується евакуювати близько 50 українців з китайської провінції Хубей, де спалахнула епідемія коронавірусу.

Читайте також"Лише в масках та рукавичках": українець розповів про ситуацію на заблокованому через коронавірус судні

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на брифінгу в Києві. За його словами, евакуацію громадян України з міста Ухань заплановано здійснити літаком. "Наразі відбувається налагодження процесів та процедур отримання дозволів від уряду Китайської Народної Республіки. Усі деталі перевезення будуть оголошені в понеділок (10 лютого) на брифінгу, ми його будемо анонсувати окремо, оскільки наразі дуже багато технічних питань, яким чином це краще організувати", - сказав Кузін.

Відео дня

Він уточнив, що йдеться про різні категорії людей, не лише про туристів, яких буде вивезено з провінції Хубей. "Це ті, які працюють, які є громадянами України або тимчасово знаходяться на території КНР", - сказав Кузін і додав, що частина з них перебуває зараз в карантинній зоні міста Ухань.

"За інформацією Міністерства закордонних справ, це близько 50 осіб, але точна кількість ще уточнюється в залежності від наявності бажання або можливостей у комунікації з боку МЗС, але це близько 50 осіб", - сказав Кузін.

На сайті посольства України в Китаї повідомляється, що найближчим часом має завершитися формування списків українських громадян на евакуацію з міста Ухань та інших міст провінції Хубей.

У цьому зв'язку дипломати просять українців, які мають намір евакуюватися з території зазначеної провінції на Батьківщину, але ще не повідомили про це посольство, терміново зателефонувати на "гарячу лінію" посольства в КНР +86 137 0123 0647, а також заповнити і надіслати на електронну пошту посольства emb_cn@mfa.gov.ua Форму опитування та копію паспорту (перша сторінка і віза).

Зокрема, у темі електронного листа просять зазначати ПІБ повністю і слово "Форма", наприклад, "Іваненко Петро Сидорович – Форма".

"Також повідомляємо, що ті громадяни України, які мають бажання евакуюватися разом з членами сім'ї – не громадянами України, обов'язково повинні зазначити таку інформацію в Формі, а також додати копії документів членів своєї родини, їхні свідоцтва про шлюб та свідоцтва про народження", - йдеться у повідомленні.