Ілюстрація / REUTERS

У Міністерстві охорони здоров'я вже отримали тест-систему для виявлення нового коронавірусу. 

Як передає кореспондент УНІАН, про це в.о. генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ України Ігор Кузін повідомив на брифінгу в Києві.

Читайте такожУкраїна отримала тест-системи для виявлення коронавірусу: що це таке та де проводитимуть діагностику

Відео дня

"Ми вже отримали тест-систему для виявлення нового коронавірусу. Ця система була закуплена за кошти державного бюджету. Також ми сформували додаткове замовлення до Всесвітньої організації охорони здоров'я і ми очікуємо, що на наступному тижні до нас ще прибудуть близько 30-ти тест-систем, які будуть розподілені по регіонах країни", - сказав Кузін. 

Також він додав, що формується ще одне додаткове резервне замовлення до США. 

"Ми очікуємо, що у нас буде одна або дві тест-системи для діагностування щонайменше 700 випадків на рівні держави, якщо в тому буде потреба", - сказав Кузін. 

За його словами, термін придатності цих тест-систем складає два роки. "І, у будь-якому випадку, цих тест-систем буде достатньо для оперативного реагування", - сказав Кузін. 

Він розповів, що тест-системи знаходяться в Національній вірусологічній референс-лабораторії, де перевірятимуть на наявність коронавірусу зразки, що надходитимуть з регіонів. "Ці зразки будуть тестуватися виключно у тих випадках, які відповідають термінологічному та клінічному визначенню випадку, тобто відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я. Лише у тих випадках, якщо наявна тяжка гостра респіраторна інфекція та є факт подорожі протягом останніх 14 днів до Китаю. В таких випадках, якщо обласний лабораторний центр вже виключив підозру на будь-яку гостру респіраторну інфекцію, ми будемо тестувати такий зразок на новий коронавірус", - заявив Кузін. 

Також він сказав, що коли надійдуть ще додаткові 30 тест-систем, їх буде розподілено по областях України. 

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила наприкінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу – 2019-nCoV. Він передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб. 

Всесвітня організація охорони здоров'я 30 січня оголосила надзвичайну ситуацію міжнародного значення в зв'язку з поширенням коронавірусу з Китаю.