Уряд виділив кошти на 14-денний карантин для евакуйованих людей з Китаю / фото УНІАН

Місце обсервації евакуйованих з Китаю українців буде під цілодобовим захистом працівників Національної гвардії та Нацполіції.

Про це заявила міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька під час позачергового засідання Кабінету міністрів, повідомляє Урядовий портал.

За її словами, уряд виділив кошти на 14-денний карантин для евакуйованих людей з Китаю і їх у повному обсязі забезпечать усіма необхідними засобами індивідуального захисту.

Відео дня

Скалецька нагадала, що літак для евакуації українців з Китаю вилітає з Києва у вівторок, 18 лютого.

Читайте такожУкраїнців із симптомами ГРВІ не будуть евакуювати з охопленого коронавірусом Китаю

«Евакуацію будемо здійснювати за всіма рекомендаціями ВООЗ. Евакуації підлягають тільки люди, які не мають симптомів гострої респіраторної інфекції», - зазначила Скалецька.

Вона пояснила, що безпосередньо перед вильотом з Китаю всі люди проходять обов’язковий огляд китайськими медиками.

Скалецька повідомила, що всього людей, які потребують обсервації, на сьогодні близько 100. В тому числі 18 членів екіпажу, троє медиків, четверо співробітників ДСНС та по двоє - Державної митної служби та Державної прикордонної служби України.

За інформацією міністерки, передбачено, що всі члени команди і ті, хто супроводжуватиме українців з Китаю, пройшли відповідне навчання, яке організовує Центр громадського здоров’я та лабораторний центр на повітряному виді транспорту МОЗ України.

Скалецька зазначила, що всі члени екіпажу будуть перебувати у костюмах біозахисту. Одразу після приземлення будуть здійснені всі заходи безпеки - літак одразу направляється на санітарну стоянку. Необхідні митні процедури будуть здійснюватися в костюмах біозахисту. До місця обсервації пасажири та члени команди з охороною переміщуватимуться окремими транспортними засобами.

Водії (працівники ДСНС) разом з іншими людьми підлягають 14-денній ізоляції в місці обсервації.

Після транспортування до місця перебування людей транспорт, яким будуть перевозились евакуйованих та членів команди, підлягатиме дезінфекційній обробці.

Медики, які супроводжуватимуть рейс, продовжать свою роботу та забезпечать медико-санітарне спостереження в обсервації.

Читайте такожКоронавірус та інші смертельні захворювання. Чи готова Україна долати епідемії

«Місце також буде під цілодобовим захистом працівників Національної гвардії та Нацполіції», - наголосила Скалецька.

Як повідомляв УНІАН, 17 лютого заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що існують усі правові підстави утримувати на карантині пасажирів та екіпаж літака, що прибуде з китайського міста Ухань.

Чиновник нагадав, що уряд ухвалив розпорядження про встановлення тимчасових умов і обмежень для людей, які прибувають з міста Ухань, шляхом ізоляції на 14 днів. Тому всі конституційні права українців та іноземців, які також прибудуть на цьому літаку, будуть дотримані.

За його словами, кожен з тих, кого будуть евакуювати, підпише згоду на проходження карантину упродовж мінімум 14 днів.