Фото: ain.ua

Пристрій вартістю до $500 дає можливість такій руці діяти, як здоровій, щоб людина могла самостійно одягатися, наливати собі чай і виконувати інші рутинні завдання. Крім того, він допомагає відновити зв'язок мозку з паралізованою рукою, щоб реабілітація пройшла швидше і ефективніше, пише AIN.UA.

Відео дня

Читайте такожУчені створюють "розумне" інвалідне крісло, яке самостійно об'їжджає перешкоди

Вперше хлопець задумався над проектом після того, як друг його батька пережив інсульт. Тоді Олександр дізнався про сучасні методи реабілітації і зауважив, що незважаючи на величезний попит на ринку досі немає доступного і ергономічно продуманого приладу для відновлення нейромоторной системи.

"Такого роду системи використовують в американських реабілітаційних центрах, але приладу, який включає всі складові, немає. Крім того, людина не може надягати їх без сторонньої допомоги, а медичні електро-стимулятори занадто громіздкі і ніяк не утримуються на шкірі", — розповів Олександр Шумський.

Система влаштована таким чином. На працюючу руку надягають рукавичку з сенсором, який зчитує руху вказівного пальця – і коли той згинається, посилає Bluetooth-сигнал рукаву на непрацюючій руці. Пристрій генерує електророзряд, який проходить через м'язи і активує запускають її мотонейрони.

Читайте такожУчені розробили наносенсор для швидкого виявлення хвороботворних бактерій у воді та їжі

"Це практично натуральний спосіб запуску м'язів – вони не бачать різниці між електрикою і стимулом, посланим мозком. Правильно налаштований під людину розряд не доставляє дискомфорту, і в результаті ми отримуємо силу скорочення м'яза в кілька кілограм: завдяки їй людина не тільки може самостійно одягатися, тримати чашку і ложку, але і піднімати дволітрові пляшки", — говорить Олександр Шумський.

Такі вправи допомагають мозку відновити зв'язок з паралізованою рукою, щоб функції загиблих клітин на себе взяли інші клітини. Зазвичай мозок сам намагається відновити зв'язок з руками – з часом людина починає ворушити плечем і ліктем. Але дрібна моторика, як правило, відновлюється гірше. Система допомагає налагодити дрібну моторику, мотивує користувача до вправ, а також може в рази прискорити реабілітацію.

Вага всього пристрою близько 250 грамів, людина може однією рукою самостійно надіти його, включити і налаштувати. Вся система зроблена за один цикл 3D-друку, включаючи застібки і рухливі частини. Для створення моделі руку сканують в 3D, а потім відбиток доводиться до форми, яка йде у друк.