Британка відстояла право завагітніти від сперми, взятої у її чоловіка через кілька годин після його смерті під час операції. Це був перший судовий процес у Великобританії з такого приводу, пише Daily Mail.

Коли 42-річна жінка дізналася про смерть чоловіка під час операції в червні 2007 року, вона подала строковий судовий запит на вилучення у нього сперми. Запит був задоволений, і зараз законсервована сперма зберігається в клініці. Однак за британським законам її можна використати лише з письмової згоди донора, отже, у даному випадку - мертвого чоловіка. 

Раніше Високий суд у Престоні, куди жінка звернулася за дозволом на використання сперми, не задовольнив її прохання. Тоді з рішенням суду погодилися експерти Управління із запліднення і ембріології людини Великобританії (HFEA). Однак згодом вони зробили для жінки виняток. 

Відео дня

Як виявилося, незадовго до смерті чоловіка вони зверталися до клініки з безпліддя з метою завести ще одну дитину (у сімейства вже є одна дитина). Мати-одиначка надала докази цього візиту в клініку. 

Однак, щоб уникнути порушення британських законів жінці дозволили лише забрати сперму, але не використовувати її у себе в країні. Жінці доведеться скористатися послугами американських фахівців зі штучного запліднення. Вона вже знайшла собі клініку в США і почала проходити попереднє обстеження. 

За словами адвоката жінки Девіда Джозайа-Лейк, його клієнтка повністю задоволена підсумками судового розгляду. Прецедент також став приводом для перегляду правил, які стосуються донорства сперми. Відтепер HFEA буде вимагати від клінік різного профілю брати у пацієнтів-чоловіків письмову згоду або незгоду на відбір сперми у випадку смерті. 

Lenta.ru