Суші – традиційна японська страва з рису, морепродуктів і водоростей – може змінити геном тих мікроорганізмів, що населяють людський кишечник.
Як з`ясували учені з паризького Університета Пьера і Марії Кюрі, японці легко перетравлюють водорості завдяки особливим ферментам в їх кишечнику.
В результаті дослідження з`ясувалося, що бактерії, що виробляють цей фермент, володіють тим же геном, що і бактерії, що мешкають на водоростях, які використовують для приготування суші.
У організмі жителів США, що вживають суші в їжу куди рідше, цього ферменту не виявили.
Дослідники не рахують цю обставину збігом. Свої висновки і подробиці дослідження вони опублікували в журналі Nature.
"Подорожі по всьому світу і міжнародна торгівля відкривають доступ до кухонь всього світу і, можливо, до мікробів, що таять нові гени", - сказали дослідники.