У МОЗ пояснили, чому продовжили дію COVID-сертифікатів / УНІАН

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко прокоментував продовження дії терміну сертифікатів вакцинації від COVID-19. Він уточнив, що імунітет проти коронавірусу після повного курсу щеплень тримається протягом року.

Про це глава МОЗ розповів в інтерв'ю 24 каналу.

За його словами, українські COVID-сертифікати розроблені з урахуванням вимог Єврокомісії. Водночас вчені з'ясували, що імунітет після вакцинації тримається протягом року, тому прийняли рішення продовжити дію документа, пояснив міністр.

Відео дня

Читайте такожЛяшко розповів, скільки грошей на вакцини від COVID-19 закладено в держбюджеті на 2022 рік"Ми наш сертифікат робили за технічним завданням Єврокомісії. Тому була вимога видавати сертифікат на 6 місяців. Надалі всі відстежували наукові дослідження щодо тривалості імунітету після проведення вакцинації. Сьогодні всі вчені кажуть, що післявакцинальний імунітет буде триматися десь протягом року. Чи буде більше? Не факт й не зрозуміло поки. Продукт новий, тільки почав застосовуватися. Будемо дивитися, скільки буде досліджень і скільки буде наукової бази для прийняття рішень", - підсумував Ляшко.

COVID-сертифікати в Україні

У МОЗ розповіли, якими будуть нові внутрішні COVID-сертифікати. Так, відтепер внутрішній "жовтий" COVID-сертифікат можна отримати вже після першого щеплення вакциною проти COVID-19. Він допоможе уникнути карантинних обмежень.

Так званий "зелений" сертифікат буде виданий після проходження повного курсу вакцинації проти COVID-19.

І внутрішні, і міжнародні COVID-сертифікати українці можуть використовувати за допомогою додатку"Дія". Однак функція поки недоступна для власників паспортів - "книжечок".