Голубовська не погодилася з думкою деяких колег / фото УНІАН

Відома українська лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська емоційно відреагувала на пропозиції деяких своїх колег не надавати медичну допомогу невакцинованим пацієнтам.

На своїй сторінці в Facebook Голубовська пов'язала такі пропозиції з безграмотністю або бажанням комусь сподобатися, констатувавши "моральну прірву".

"Навіть поранених і хворих підбирають під час воєн і надають їм медичну допомогу, згідно Женевської конвенції 1949 р., слідуючи здоровому глузду, людяності й гуманізму. Я вже не кажу про ст. 139 ККУ, яка передбачає відповідальність медичного працівника за такі дії. Ви подумали про те, як це читати і слухати тим пацієнтам, які зараз важко хворіють. Від лікарів!!!",- написала вона.

Відео дня

Голубовська нагадала, що коронавірусом заражаються і вмирають від нього як вакциновані, так і ті, хто не робив щеплення. При цьому останні вмирають частіше, якщо їм виповнилося 50 років. 

Читайте такожКомаровський запропонував платити пенсіонерам за вакцинацію й озвучив сумний висновок

"І, у міру зростання вакцинованих осіб, в реанімаціях у нас будуть лежати 98% вакцинованих людей. Як у країнах з високим рівнем вакцинації. Тільки загальна їх кількість була б меншою, якщо була б правильно спочатку організована вакцинальна компанія", - переконана інфекціоніст.

Вона спрогнозувала, що обмеження в транспорті й натовпи в пунктах вакцинації спровокують в Україні вибухове зростання захворюваності найближчим часом, яке не вийде зупинити.

"Тому хочу звернутися до пацієнтів і лікарів - не сподівайтеся ні на що і пам'ятайте, що вчасно розпочате лікування, в ранній період хвороби в ряді випадків рятує життя, запобігає важкому перебігу і/або полегшує симптоми хвороби. Це єдине, про що зараз треба пам'ятати. Вакцинуйтеся, хто не встиг", - закликала лікар.

Вона також порадила літнім людям обмежити контакти з молодими після вакцинації й уникати людних місць. При перших симптомах хвороби потрібно терміново звертатися до лікаря.

"І так, залишаймося людьми. Бо ніхто не знає, що буде завтра з кожним з нас. Мені соромно за тих людей, особливо колег, які, прагнучи бути в тренді або з якихось інших причин, опускаються до подібних заяв. Можна розуміти або не розуміти глибоко проблему, але заклики, по суті, до вбивства, поділ своїх співвітчизників на більш правильних і менш правильних - не допустимий в будь-якому випадку", - написала вона і, резюмуючи, закликала не таврувати всіх ганьбою.

Записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

інфографіка УНІАН

Вас також можуть зацікавити інші новини: