Степанов заявив, що призупинення реформи медицини не буде \ фото УНІАН

В Україні не призупинятимуть медичну реформу через проблеми, що виникли через недофінансування окремих галузей і лікарень.

Читайте такожПологи бувають різними, а значить, і вартість потрібно розрізняти: глава МОЗ розповів, що не так з тарифом на пологи

Про це в прямому ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1" сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов. "Ми не призупиняємо реформу. Це не може бути в жодному разі. Основні речі, які будуть відбуватися. Перше – будь-яке фінансування буде виключно через Національну службу здоров’я. І це не обговорюється. Ніяких повернень до медичної субвенції вже не буде. Фінансування первинної ланки залишається таким, як воно було в минулому році. Фінансування буде йти через договори відповідно по тарифах", - сказав Степанов.

Відео дня

Міністр наголосив, що "для нас важливо, щоб не закрились лікарні. Зараз практично всі лікарні, які перебувають на вторинному і третинному рівнях, уклали угоди". 

Між тим, директор Інституту серця МОЗ Борис Тодуров заявив, що реалізація медичної реформи, яку започаткувала колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун, призведе до закриття тисячі лікарень. "300 лікарень - це за вашими підрахунками. А за нашими підрахунками - я все-таки більше 30 років в медицині - понад 1000 лікарень закриється через пару місяців. Вони просто збанкрутують. Я вам скажу, метою реформи було саме це: довести до банкрутства державну медицину на догоду міжнародним організаціям, які сьогодні хочуть зайти на ринок України", - зазначив Тодуров.

Як повідомляв УНІАН, 7 травня в МОЗ заявили, що внаслідок реформи у багатьох медзакладах наявне суттєве зменшення фінансування. Наприклад, у деяких дитячих лікарнях зниження обсягу фінансування в порівнянні з 2019 роком становить від 20% до 50%, що призведе до скорочення великої кількості працівників.