Ілюстрація \ REUTERS

У результаті реформи спеціалізованої медичної допомоги у багатьох медзакладах України спостерігається суттєве зменшення фінансування.

Читайте такожГолова МОЗ розповів, що буде з медичною реформою в Україні

Як передає кореспондент УНІАН, про це на онлайн-брифінгу повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак. "Міністерство охорони здоров'я було змушене перейти до аналізу тих кроків, які вже здійснюються в реформуванні. Ми добре усвідомлюємо ті успіхи, які відбулися на першому етапі реформи, ми цінуємо всю цю роботу, але змушені працювати над тим, щоб виправити ситуацію, скоригувати деякі помилки та внести правки. Адже реформа - це не просто виписані на папері кроки, вона проводиться, щоб пацієнти отримали медичну допомогу найкращої якості, щоб вони не змушені були доплачувати, купувати та приносити до лікарні медикаменти, щоб не шукали кращих клінік за межами країни. Реформа проводиться для того, щоб кожен медик міг отримувати заробітну плату, щоб його важка праця, яка сьогодні є жертовною, була належно оцінена державою", - наголосила вона.

Відео дня

Микичак зазначила, що в результаті реформи спеціалізованої меддопомоги система охорони здоров'я мала отримати прозоре управління та справедливе фінансування медичних закладів, однак отримала зменшення фінансування у деяких напрямках реформування.

"Аналізуючи ситуацію, яка відбувається в тих чи інших закладах охорони здоров'я, ми отримуємо сигнали про кардинальне, суттєве зменшення фінансування... Якщо аналізувати надання допомоги дітям, то зменшення обсягів фінансування на допомогу в обласних закладах, спеціалізованих лікарнях унеможливлює надання повноцінної, наприклад, кардіохірургічної допомоги. Адже той обсяг фінансування, який передбачається за пакетом хірургічної допомоги, не дає можливості проводити складні реконструктивні операції діткам з критичними вадами серця, а це, звичайно, призведе до зменшення обсягу цих операцій, а відповідно зростання дитячої смертності. А Україна сьогодні належить до тих країн, які дуже якісно надають допомогу дітям з вродженими вадами серця, і ми маємо дуже серйозне зниження дитячої смертності впродовж останніх 20 років", - розповіла заступниця міністра.

Вона зауважила, що у деяких дитячих лікарнях, які надають багатопрофільну та спеціалізовану меддопомогу, зниження обсягу фінансування в порівнянні з 2019 роком становить від 20% до 50%, що призведе до скорочення великої кількості медичних працівників.

За словами Микичак, щоб знайти додатковий 1 млн грн, лікарні необхідно звільнити 15 медпрацівників, а якщо лікарні необхідно 10 млн грн, то треба скоротити 150 працівників, що, наголосила заступник міністра, означає "припинення будь-яких ефективних процесів надання медичної допомоги в закладі".

"Ми маємо серйозну ситуацію у Вінницькій області, де знижується обсяг фінансування загалом у спеціалізованих медичних закладах третього рівня приблизно на 220 млн грн у порівнянні з минулим роком. Крім того, якщо ми візьмемо, наприклад, гірські території, то в тарифах надання медичної допомоги не враховані доплати у 25% за статус гірських територій, передбачені чинним законодавством. Якщо говорити про надання медичної допомоги чи про фінансування госпіталів ветеранів воєн - це також суттєві обмеження, наприклад, у Запорізькому госпіталі ветеранів воєн на 35% знижується фінансування за Програмою медичних гарантій у 2020 році і дофінансування потрібно у розмірі 8 млн грн. У Кіровоградській області маємо серйозну ситуацію, яка стосується багатьох закладів охорони здоров'я, зокрема, в обласній дитячій лікарні необхідно дофінансування на рівні 15 млн грн", - підкреслила вона.

Заступниця міністра також додала, що нинзі спостерігається зниження якості допомоги та суттєве недофінансування нового для України напрямку - хоспісної паліативної допомоги. Зокрема, у Волинській області зниження фінансування хоспісів у порівнянні з 2019 роком становить 75%, а потреба в дофінансуванні - 6 млн грн.

"Це лише кілька прикладів, яких можна наводити дуже багато у кожній області. Без сумніву, є дуже успішні лікарні, які отримають у результаті входження в Програму медичних гарантій плюс близько 100 млн грн фінансування. Але ще раз наголошую на тому, що ми налаштовані на першому етапі реформи спеціалізованої допомоги, зокрема, надати можливість універсального покриття медичної допомоги, надати можливість справедливого фінансування. Ми не можемо зробити так, що одна лікарня буде мати шалені надходження і думати, яку ще VIP-палату відкрити, а інша лікарня не зможе навіть придбати хліб... Отже це є велика робота над помилками, і МОЗ приступило до цієї роботи...", - додала Микичак.