Степанов розкритикував медреформу \ УНІАН

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов прокоментував призупинення медичної реформи, яку почала його попередниця Уляна Супрун. На його думку, ця реформа заснована на окремих елементах моделей західних країн, але зовсім не адаптована до українських реалій.

Читайте такожПологи бувають різними, а значить, і вартість потрібно розрізняти: глава МОЗ розповів, що не так з тарифом на пологи

Про це Степанов заявив в прямому ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1". "Тобто ми говоримо про те, що закриття лікарень - це правильно? Звільнення медичних працівників - це правильно? Ненадання медичної допомоги (як слідство) - це правильно? Поширення хвороби на туберкульоз на 20-30% по наших розрахунках - це правильно? Тоді у нас різні цінності - я щасливий, що у нас різні цінності", - сказав міністр.

Відео дня

Степанов зауважив, що реформа повинна була вирішити певні питання і всі кроки повинні бути зрозумілими. "У мене питання: як так сталось, що всі тарифи розраховували не фахівці галузі, не лікарі, а розраховували якісь спеціалісти? Як так сталось, що при розрахунку цих тарифів, наприклад, той самий інфаркт чи інсульт розрахований у двічі менше, ніж він реально коштує? Як так сталось, що у нас розраховані виключно фізіологічні пологи - і ніяк не розраховано, що в нас ще бувають патологічні пологи, що у нас є перинатальні центри?", - сказав він.

Степанов додав, що його команда намагається реформувати медицину і із неї створити таку галузь, яка буде на 100% допомагати людям. "Якою ми будемо пишатися і в якій ми будемо впевнені. Галузь в якій, якщо ти телефонуєш в швидку, то вона приїжджає за 10, максимум 20 хвилин незалежно від того, де ти знаходишся. Коли ти впевнений, що тебе довезуть в лікарню, де тебе будуть рятувати. В моєму уявленні саме така повинна бути медицина. Коли ми почали аналізувати другий етап реформи, який нам був наданий в "красивих" слайдах, які були взяті з різних моделей країн світу. Все це було зроблено в одну кучу. Нам сказали, що у нас буде така медицина. Причому автори, ініціатори цієї реформи, не могли пояснити в чому саме суть цієї реформи. Багатьом українцям байдуже, яким чином вона буде фінансуватися. Вони хочуть, щоб їм надавали допомогу, щоб медицина виконувала свій обов’язок. Наші медичні працівники хочуть отримувати гідну заробітну плату, щоб рятувати життя, а не думати, як вижити самим. Саме ці завдання повинна вирішувати реформа, бо реформа – це коли стає краще", - пояснив він.

Як повідомляв УНІАН, 1 квітня стартувала друга фаза медреформи. Тепер до вузьких спеціалістів пацієнти зможуть потрапити лише за направленням і воно має бути електронним. Для пацієнтів це означає:

  • на прийом до вузького спеціаліста можна потрапити лишень за електронним направленням сімейного лікаря;
  • лікаря можна обрати будь-де, незалежно від місця реєстрації.
  • без направлення від сімейного лікаря консультація буде платною.
  • без направлення можна звернутися до акушера-гінеколога, у разі гострих станів до стоматолога, психіатра, нарколога.