Степанов заявив, що МОЗ допомагає усім регіонам максимально ефективно боротися з коронавірусом \ фото УНІАН

Міністерство охорони здоров'я планує змінити принцип фінансування за пакетами лікування коронавірусної хвороби COVID-19.

Читайте такожСтепанов розкритикував реформу Супрун і розповів, як буде реанімувати медицину

Як повідомляє прес-служба МОЗ, про це міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив під час поїздки до Львівської області.

Відео дня

"Сьогодні я зі своїм заступником і провідними лікарями України перебуваємо на Львівщині, - щоб розібратися у ситуації, допомогти: як щодо епідеміологічної ситуації, так і щодо медичної галузі загалом. Зміни, які ми впроваджуємо в медицині, робляться для всіх медиків та пацієнтів. Тому нам важливо отримувати від них зворотній зв'язок. МОЗ допомагає усім регіонам максимально ефективно боротися з коронавірусом. Зокрема, зараз нам важливо змінити принцип фінансування за пакетами лікування COVID-19" , - зауважив Степанов.

Як повідомляв УНІАН, з 1 квітня в Україні стартував другий етап медреформи: впроваджується гарантований пакет медичних послуг, який включає первинну допомогу, екстрену, амбулаторно-поліклінічну - це послуги профільного лікаря, до якого направив сімейний лікар; стаціонарну; паліативну медичну допомогу - обслуговування невиліковних хвороб (знеболювання, допомога сім'ям пацієнтів, підтримка життєдіяльності, догляд за пацієнтом), медична реабілітація; медична допомога у зв'язку з пологами; реімбурсація лікарських засобів (програма «Доступні ліки»).

Другий етап медичної реформи передбачає фінансування лікування конкретного пацієнта в стаціонарі за рахунок лікарні з подальшим відшкодуванням витрат Національною службою здоров'я.

4 травня президент Володимир Зеленський закликав Степанова, голову профільного комітету Верховної Ради Михайла Радуцького і головного санітарного лікаря Віктора Ляшка невідкладно запропонувати шляхи вирішення проблем, що виникли через новий механізм фінансування в рамках другого етапу медичної реформи.

За словами президента, через новий механізм фінансування може бути звільнено близько 50 тисяч медиків і закрито 332 лікарні по всій Україні. Майже тисяча лікарень отримає набагато менше грошей, ніж у минулому році. Під загрозою опинилися екстрена медична допомога, багатопрофільні лікарні, онкоцентри, госпіталі ветеранів, більшість дитячих лікарень, психіатрична і туберкульозна служби. Серед іншого, він зазначив, що обласні дитячі лікарні недоотримають майже 200 млн грн, а більшість протитуберкульозних лікарень та диспансерів -на межі закриття.

5 травня Степанов заявив, що МОЗ не збирається згортати другий етап медичної реформи, а буде виправляти помилки в плануванні.